Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa krem z czerwonej soczewicy

5.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Zupa z czerwonej soczewicy jest smaczna i pożywna. Idealna na jesienne obiady - dodatek imbiru i kurkumy działa rozgrzewająco.

Składniki:

Zupa:

soczewica czerwona 1 szklanka
wywar warzywny 4 szklanki
marchew 1 sztuka
korzeń pietruszki 1 sztuka
seler nieduży 0.5 sztuki
pomidory w puszce 1 puszka
mleko kokosowe 1 puszka
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
Kurkuma mielona Prymat 0.5 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
ziele angielskie 2 sztuki
olej do smażenia 2 łyżki

Porada

Zupę możemy podawać bez dodatków lub z groszkiem ptysiowym. Mleko kokosowe wlewam porcjami do zupy, bo nie zawsze potrzeba wlać całą puszkę.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z czerwonej soczewicy

Soczewicę myjemy i osaczamy na sitku.
Marchew, pietruszkę i selera obieramy, myjemy i kroimy w słupki.
Na patelni podgrzewamy olej, wkładamy warzywa i smażymy 7 minut. Wywar warzywny wlewamy do garnka, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, usmażone warzywa i chwilę gotujemy.

Wsypujemy soczewicę, dodajemy pomidory z puszki, gotujemy zupę do momentu aż soczewica będzie miękka.
Wyjmujemy ziele i liść laurowy, doprawiamy zupę solą, pieprzem, kurkumą, czosnkiem i imbirem.
Wlewamy mleko stopniowo, mieszając i sprawdzając smak, w razie potrzeby zupę doprawić bardziej pikantnie.

Zupę przed podaniem zmiksować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak