Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zupa krem z czerwonej kapusty

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Zupa krem z czerwonej kapusty, to świetna propozycja obiadowa późnym latem lub jesienią (w zależności od zbiorów), gdy kapusta jest pełna smaku, a dania przygotowywane z jej dodatkiem zachwycają! Koniecznie sięgnijcie po przepis na zupę z czerwonej kapusty. 

Składniki:

cebula czerwona
jabłko
kapusta czerwona pół
ziemniaki 2 szt
marchew
olej
sól
pieprz
chleb
sok z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: zupa krem z czerwonej kapusty

Zupa krem z czerwonej kapusty jest bardzo prosta w przygotowaniu, a jej nietypowy kolor zachęca do wypróbowania. Koniecznie przygotujcie do niej grzanki z dodatkiem ulubionych przypraw, które nadadzą całości wspaniałego smaku! 

Kroki postępowania

1
Cebulę lekko zeszklić na oleju (lub maśle).
Krok 1 - zupa krem z czerwonej kapusty foto
2
Dodać obrane ze skórki i pokrojone na mniejsze kawałki jabłko. Krótko smażyć.
Krok 2 - zupa krem z czerwonej kapusty foto
3
Dodać poszatkowaną połówkę główki czerwonej kapusty. Zalać wodą by całość była przykryta.
Krok 3 - zupa krem z czerwonej kapusty foto
4
Dodać pokrojoną marchewkę i ziemniaki. Gotować do miękkości.
Krok 4 - zupa krem z czerwonej kapusty foto
5
Przygotować grzanki. (chleb pokroić w kostkę i uprażyć na suchej patelni z dodatkiem ulubionych przypraw)
Krok 5 - zupa krem z czerwonej kapusty foto
6
Zupę zmiksować (gdyby była zbyt gęsta dolać wody i zagotować). Doprawić do smaku. Dodać kilka kropel soku z cytryny dla zatrzymania koloru zupy. Podawać przyozdobioną śmietaną i grzankami.
Krok 6 - zupa krem z czerwonej kapusty foto

Jak widzicie sami, zupa krem z czerwonej kapusty jest podobnie jak większość zup, bardzo prosta w przygotowaniu. Jeśli szukacie urozmaicenia menu - koniecznie przygotujcie zupę z tego przepisu. Krupnik, rosół czy pomidorową jeszcze będziecie mieli czas przygotować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 21.11.2015 20:37
muszę zrobić
Ola1young 21.11.2015 17:07
ciekawa zupa
Justi2401 21.11.2015 16:58
Bardzo ciekawa i fajny sposób na wykorzystanie czerwonej kapusty, której u mnie zawsze zostaje po surówkach :)
Benita 21.11.2015 16:33
Fajny pomysł na zupkę
JulkaTomeczek 21.11.2015 16:17
Ciekawe danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak