Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa krem z czarnej rzepy

3.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

czarna rzepa 3 sztuki
por (biała część) 1 sztuka
szalotka 1 sztuka
olej rzepakowy 2 łyżki
pietruszka korzeń 1 sztuka
ziemniaki 2 sztuki (ok. 250 g)
śmietana kremowa 30% 100 gram
sól
Pieprz biały mielony Prymat

Dodatkowo

chleb żytni 1 kromka
siemię lniane 1 łyżka
olej rzepakowy 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z czarnej rzepy

Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy szalotkę i pora, lekko solimy i czekamy aż się zeszkli. Dodajemy pokrojoną w kostkę czarną rzepę, pietruszkę i ziemniaki. Dusimy pod przykryciem około 5-7 minut. Całość zalewamy wodą lub bulionem. Wody ma być ok. 1 cm ponad poziom warzyw. Gotować na małym ogniu do momentu aż warzywa będę miękkie, czyli ok. 45-50 minut.
Zdejmujemy z ognia i miksujemy. Dodajemy śmietanę i znów miksujemy (lub mieszamy). Jeżeli zupa będzie za gęsta można dolać wodę, aż do uzyskania właściwej konsystencji.
Doprawiamy solą i białym pieprzem.

Żytni chleb kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy łyżkę oleju, wrzucamy chleb i siemię lniane i prażymy aż powstaną chrupiące grzanki.

Zupę podajemy z żytnimi grzankami.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 06.01.2015 21:45
ciekawe jak smakuje :)
berys18 15.11.2014 10:09
ciekawy przepis
Kolorowa 13.11.2014 18:33
ciekawa zupa ;)
caralajna 13.11.2014 18:19
takiej zupy jeszcze nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak