Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z cukinii z serkiem topionym
(Starsze obrać i usunąć z nich pestki.)
W rondelku roztopić masło, a następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę i ziemniaka.
Warzywa delikatnie posolić, chwilkę podsmażyć - aż odrobinę zmiękną i połączyć z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz cukinią.
Wszystko razem wymieszać, poddusić 1-2 minuty i zalać bulionem.
Zupę gotować pod przykryciem przez około 10-15 minut.
Na końcu wmieszać kawałki serka topionego (powinien być dokładnie rozpuszczony).
Całość zblendować na jednolity krem i doprawić do smaku (solą, pieprzem oraz odrobiną gałki muszkatołowej).
Po nalaniu do miseczek/talerzy można posypać natką pietruszki i ewentualnie podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.