Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa - krem z cukinii z nutką tymianku

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukinia 1,5 kg
por 1 sztuka
cebula 0,5 sztuki
pomidor 1 sztuka
olej rzepakowy 2 łyzki
bulion warzywny 500 ml
sól
pieprz
pietruszka zielona garść
śmietana 18-procentowa 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa - krem z cukinii z nutką tymianku

Cukinię myjemy, kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy pestki, następnie kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w piórka, por w krążki, pomidor obieramy, wydrążamy miąższ, kroimy w kosteczkę.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy por i cebulę, podsmażamy do miękkości (nie przypiekamy), dodajemy cukinię, sól, pieprz i smażymy do miękkości cukinii od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia, dodajemy posiekaną pietruszkę i listki tymianku, pomidora, następnie całość zalewamy gorącym bulionem i dusimy ok 5-7 minut. Gotowe danie miksujemy blenderem, dodajemy 4 łyżki śmietanki. Zupa gotowa:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

hahanka 07.08.2012 22:24
super pomysł na cukinię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak