zupa krem z cieciorki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciecierzyca

    1 szklanka
  • pomidory krojone z puszki

    3/4 puszki
  • mleko kokosowe

    3/4 szklanki
  • bulion warzywny

    1 szklanka
  • imbir

    1 centymetr
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    3 ząbki
  • chili

    1 szczypta
  • kurkuma

    1 szczypta
  • oliwa

    2 łyżki
  • sól do smaku

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciecierzycę moczymy całą noc w wodzie. Namoczoną ciecierzycę gotujemy aż będzie miękka. Cebulę, czosnek i imbir obieramy , kroimy na plasterki. Podsmażamy na oliwie z oliwek. Kiedy cebula będzie zeszklona przelewamy wszystko do garnka, dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą i gotujemy 7-10 minut. Następnie do garnka dodajemy ugotowaną wcześniej ciecierzycę i bulion. Kiedy wszystko się ponowie zagotuje miksujemy blenderem warzywa na krem. Do kremu dodajemy mleko kokosowe i ponownie podgrzewamy. Doprawiamy do smaku szczyptą chilli, kurkumy, soli i pieprzu. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat