Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa krem z ciecierzycy

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Zupa oprócz walorów smakowych jest bardzo pożywna i z powodzeniem może sprawdzić się jako jednodaniowy obiad dla całej rodziny.

Składniki:

Zupa:

bulion 2 szklanki
ciecierzyca 0.75 szklanki
marchew 1 sztuka
ziemniak 1 sztuka
cebula 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
masło 2 łyżki
Natka pietruszki suszona Prymat 1 szczypta

Dodatkowo:

mleko 1 szklanka

Opcjonalnie do podania:

sezam czarny 2 łyżki
groszek ptysiowy 4 garście

Porada

Można użyć ciecierzycy z puszki. Nie solić wody, ponieważ ciecierzyca będzie twarda!

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z ciecierzycy

Suchą ciecierzycę należy moczyć w wodzie z 1 łyżeczką sody przez minimum 12 godzin. (Uwaga, bo podwoi swoją objętość.) Po tym czasie ziarna odcedzić i dokładnie osuszyć. Gotować w świeżej wodzie z 1/2 łyżeczki sody do całkowitej miękkości (potrwa to 1-2 godziny.)
(nie solić wody, ponieważ ciecierzyca będzie twarda!)

Obranego ziemniaka pokroić w niewielką kostkę, marchew w plasterki, cebulę drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę. W garnku, w którym będzie gotowana zupa - na roztopionym maśle podsmażyć cebulę, a następnie dodać czosnek i pozostałe warzywa.

Wszystko razem podsmażyć dodatkowe 3-4 minuty, dołożyć ciecierzycę i następnie całość zalać bulionem/wodą. Zupę gotować pod przykryciem do momentu, aż warzywa zmiękną (potrwa to około 25 minut). Na koniec dolać mleko/śmietankę.

Wszystko zblendować na kremową konsystencję oraz doprawić do smaku (jeśli zupa jest za gęsta należy dolać odrobinę wody/bulionu).

Gotową zupę przelać do miseczek, a dodatkowo każdą porcję można posypać sezamem oraz groszkiem ptysiowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 21:37
Dobre to jest. Głos oddany.
bietka 28.01.2019 19:58
Ciecierzycę mam, teraz jeszcze tylko ugotować zupkę :)
Babeczka35 28.01.2019 14:19
Pyszna i sycąca zupka :)
Basiliana 28.01.2019 12:10
Ciekawe zastosowanie dla soczewicy. Do tej pory jadłam ją tylko na zimno, w hummusie i sałatkach. Taka zupa na pewno jest bardzo sycąca.
Basiliana 28.01.2019 12:11
Oczywiście chodziło o ciecierzycę, nie soczewicę, przepraszam za przejęzyczenie.
Bożena Matuszczyk 28.01.2019 10:11
Pyszna ,pożywna i apetyczna zupka.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak