Zupa krem z ciecierzycy

Zupa krem z ciecierzycy

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Zupa oprócz walorów smakowych jest bardzo pożywna i z powodzeniem może sprawdzić się jako jednodaniowy obiad dla całej rodziny.
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Zupa:

  • bulion

    2 szklanki
  • ciecierzyca

    0.75 szklanki
  • marchew

    1 sztuka
  • ziemniak

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    1 ząbek
  • masło

    2 łyżki
  • natka pietruszki suszona

    1 szczypta

Dodatkowo:

  • mleko

    1 szklanka

Opcjonalnie do podania:

  • sezam czarny

    2 łyżki
  • groszek ptysiowy

    4 garście
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Suchą ciecierzycę należy moczyć w wodzie z 1 łyżeczką sody przez minimum 12 godzin. (Uwaga, bo podwoi swoją objętość.) Po tym czasie ziarna odcedzić i dokładnie osuszyć. Gotować w świeżej wodzie z 1/2 łyżeczki sody do całkowitej miękkości (potrwa to 1-2 godziny.)
(nie solić wody, ponieważ ciecierzyca będzie twarda!)

Obranego ziemniaka pokroić w niewielką kostkę, marchew w plasterki, cebulę drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę. W garnku, w którym będzie gotowana zupa - na roztopionym maśle podsmażyć cebulę, a następnie dodać czosnek i pozostałe warzywa.

Wszystko razem podsmażyć dodatkowe 3-4 minuty, dołożyć ciecierzycę i następnie całość zalać bulionem/wodą. Zupę gotować pod przykryciem do momentu, aż warzywa zmiękną (potrwa to około 25 minut). Na koniec dolać mleko/śmietankę.

Wszystko zblendować na kremową konsystencję oraz doprawić do smaku (jeśli zupa jest za gęsta należy dolać odrobinę wody/bulionu).

Gotową zupę przelać do miseczek, a dodatkowo każdą porcję można posypać sezamem oraz groszkiem ptysiowym.

Diana Rusiłowicz
Można użyć ciecierzycy z puszki. Nie solić wody, ponieważ ciecierzyca będzie twarda!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

28.01.2019 19:58
Ciecierzycę mam, teraz jeszcze tylko ugotować zupkę :)

Babeczka35

28.01.2019 14:19
Pyszna i sycąca zupka :)

Basiliana

28.01.2019 12:10
Ciekawe zastosowanie dla soczewicy. Do tej pory jadłam ją tylko na zimno, w hummusie i sałatkach. Taka zupa na pewno jest bardzo sycąca.

Basiliana

28.01.2019 12:11
Oczywiście chodziło o ciecierzycę, nie soczewicę, przepraszam za przejęzyczenie.

Bożena Matuszczyk

28.01.2019 10:11
Pyszna ,pożywna i apetyczna zupka.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat