Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z brokułów
Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, pokrojonego w plastry pora, posiekany czosnek i przesmażamy około 1 minuty.
Wlewamy około 1,5-2 l wody lub bulionu warzywnego, dodajemy ziele angielskie i listek laurowy.
Gotujemy około 15 minut.
Brokuła dzielimy na różyczki, zachowując łodygi.
Łodygi kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do zupy, dodajemy także odrobinę cukru, co pozwoli na zachowanie ładnego zielonego koloru, gotujemy około 5 minut.
Następnie dodajemy różyczki brokuła oraz zioła prowansalskie i gotujemy przez kolejne 4-5 minut, nie za długo, by nie stracił koloru.
Zupę zdejmujemy z grzania, dodajemy jogurt i miksujemy blenderem na gładki krem.
Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
Nalewamy do talerzy i polewamy odrobiną oliwy.
Ja dodatkowo podałam z chipsem z boczku i świeżym tymiankiem.
Smacznego!