Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa krem z brokuła

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

brokuły 2 sztuki (około 1 kg)
włoszczyzna (bez kapusty) 1 opakowanie
ziemniaki 3-4 sztuki
serek topiony 1 opakowanie
koper świeży 1 pęczek
oliwa
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Kwas cytrynowy Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z brokuła

Włoszczyznę obrać, umyć i zalać 1,5 litra wody. Ugotować bulion i odcedzić z warzyw. Brokuły pociąć w różyczki i zanurzyć na chwilę w wodzie z kwaskiem cytrynowym, po czym opłukać dużą ilością wody. Umyte ziemniaki pokroić w kostkę i wrzucić razem z różyczkami brokuła do bulionu warzywnego. Dodać serek topiony oraz pół łyżeczki kwasku cytrynowego lub trochę soku z cytryny i gotować około 10-15 minut, do miękkości ziemniaków. Następnie zmiksować na gładką masę i doprawić. Z koperku usunąć grubsze kawałki łodyg i posiekać go dosyć drobno. Dodać do zupy i gotować jeszcze przez 2-3 minuty. Zupę podawać skropioną odrobiną oliwy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MałaMi89 29.04.2015 11:36
Bardzo lubię krem brokułowy :))
Anna169Hosz 29.04.2015 10:35
Wygląda smakowicie!
Wacław 29.04.2015 10:20
bardzo apetyczna zupa
jagoda5913 29.04.2015 10:11
Moje ulubione
gosia56 29.04.2015 10:01
na pewno pyszny jeszcze nie jadłam takiego;)
Futka 29.04.2015 08:45
Wspaniała, smaczna i aromatyczna zupa :)
Ola1984 29.04.2015 07:53
Bardzo lubię krem z brokuła :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak