Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa krem z białych warzyw

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pietruszka 2 szt duże
seler 1 szt mały
marchew 1 szt mała
czosnek 1 ząbek
cebula 1 szt
bulion 4 szklanki
masło klarowane 1 łyżka
imbir starty do smaku
sok z cytryny do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
natka pietruszki do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z białych warzyw

W garnku rozgrzewamy masło klarowane. Cebulę i czosnek obieramy, drobno kroimy, wrzucamy na tłuszcz i podsmażamy /często mieszając by się nie przypaliły/ do czasu aż staną się szkliste. Pietruszkę i seler obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli i czosnku. Marchew po oczyszczeniu pozostawiamy w jednym kawałku /ewentualnie przekrawamy tylko na pół/ i dodajemy do pozostałych warzyw. Wszystko razem mieszając podsmażamy ok. 3-5 min. Następnie wlewamy gorący bulion i gotujemy do czasu aż warzywa będą miękkie. Z gotowej zupy wyjmujemy marchew a resztę blendujemy na gładki krem /w razie potrzeby możemy dolać bulionu/. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i odrobiną /ok. 1/4 łyżeczki/ startego na tarce o małych oczkach imbiru. Zupę mieszamy, mocno podgrzewamy i rozlewamy na talerze. Każdą porcję dekorujemy odłożoną marchewką i posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 26.12.2016 19:58
ładnie wygląda
edytazaw89@wp 05.12.2016 07:54
Wygląda pięknie
Katarzyna59 05.12.2016 07:23
prosto i smacznie
Franciszek 05.12.2016 01:06
dobry pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak