Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z białych szparagów
W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, by nadać szparagom delikatnego, zdecydowanego smaku. Opcjonalnie możemy dodać jeszcze 1 małego ziemniaka pokrojonego w kostkę, dzięki czemu bardziej zagęścimy zupę, a smak pozostanie bez zmian.
Wrzucamy szparagi, chwilę szklimy na maśle, zalewamy gorącą wodą, tak by tylko je przykryć. Dusimy pod przykryciem przez 20 min, zestawiamy z ognia i studzimy.
Do zupy dodajemy śmietanę i razem blendujemy.
Następnie dolewamy przegotowaną wodę (w zależności jaką chcemy mieć gęstą zupę), podgrzewamy (nie zagotowujemy).
Gdy zupa będzie już gorąca, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Przelewamy do misek, dodajemy starty ser, posypujemy posiekanym szczypiorkiem.