Zupa krem porowo-serowa

Zupa krem porowo-serowa

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Smaczna, prosta w przygotowaniu zupa krem z pora i serka topionego z dodatkami. Taką zupę pamiętam z mojego rodzinnego domu, zupy takie były podawane właśnie z grzankami chlebowymi.

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    250 gramów
  • pory

    400 gramów
  • czosnek ząbki

    3 ząbki
  • bulion

    2 szklanki
  • liście laurowe Prymat

    2 liście
  • olej rzepakowy

    3 łyżki
  • jogurt naturalny

    250 gramów
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • serek topiony

    150 gramów
  • śmietana 30-pocentowa

    200 mililitrów
  • sól

    2 szczypty
  • czarny pieprz mielony Prymat

    1 szczypta

Dodatkowo;

  • grzanki

    300 gramów
  • szczypiorek posiekany

    0.5 pęczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kawałki.
Por obrać i pokroić w kawałki.
Czosnek obrać i posiekać.
Szczypiorek umyć osuszyć i posiekać.
Przygotowane warzywa włożyć do rondla i podsmażyć lekko na oleju.
Następnie zalać bulionem, dodać liść laurowy i gotować około 15-20 minut.
Jogurt naturalny wymieszać z mąką ziemniaczaną i dodać do zupy, cały czas mieszając.
Dołożyć serek topiony - rozpuścić.
Gdy serek się rozpuści wyjąć liście laurowe.
Zupę zdjąć z ognia i zmiksować.
Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Zabielić śmietaną 30 %.

Gotową zupę podawać z grzankami, obsypaną posiekanym szczypiorkiem.

Bożena Matuszczyk
Grzanki można przygotować samemu z chleba lub bułki. Sól i pierz dodajemy do smaku. Zamiast jogurtu naturalnego można użyć maślanki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

2 tygodnie temu
Dobra zupa.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat