Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa krem porowo-serowa

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Smaczna, prosta w przygotowaniu zupa krem z pora i serka topionego z dodatkami. Taką zupę pamiętam z mojego rodzinnego domu, zupy takie były podawane właśnie z grzankami chlebowymi.

Składniki:

ziemniaki 250 gramów
pory 400 gramów
czosnek ząbki 3 ząbki
bulion 2 szklanki
Liść laurowy suszony Prymat 2 liście
olej rzepakowy 3 łyżki
jogurt naturalny 250 gramów
mąka ziemniaczana 1 łyżka
serek topiony 150 gramów
śmietana 30-pocentowa 200 mililitrów
sól 2 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Dodatkowo;

grzanki 300 gramów
szczypiorek posiekany 0.5 pęczka

Porada

Grzanki można przygotować samemu z chleba lub bułki. Sól i pierz dodajemy do smaku. Zamiast jogurtu naturalnego można użyć maślanki.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem porowo-serowa

Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kawałki.
Por obrać i pokroić w kawałki.
Czosnek obrać i posiekać.
Szczypiorek umyć osuszyć i posiekać.
Przygotowane warzywa włożyć do rondla i podsmażyć lekko na oleju.
Następnie zalać bulionem, dodać liść laurowy i gotować około 15-20 minut.
Jogurt naturalny wymieszać z mąką ziemniaczaną i dodać do zupy, cały czas mieszając.
Dołożyć serek topiony - rozpuścić.
Gdy serek się rozpuści wyjąć liście laurowe.
Zupę zdjąć z ognia i zmiksować.
Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Zabielić śmietaną 30 %.

Gotową zupę podawać z grzankami, obsypaną posiekanym szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 15.07.2019 20:28
Dobra zupa.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak