Zupa (krem) pomidorowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wody

    1½ l
  • kostki rosołowe (warzywne albo drobiowe)

    3
  • cebula

    1
  • czosnku

    5 ząbków
  • masło do smażenia cebuli

  • pomidorów

    2 puszki
  • marchewki

    2
  • koncentratu pomidorowego

    150 g
  • sól

  • pieprz

  • Bazylia suszona Prymat

    1 łyżeczka
  • ziół prowansalskich

    1½ łyżeczki
  • śmietana do zupy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kostki rosołowe wrzucamy do wody i zagotowujemy.

Cebulę siekamy, czosnek wyciskamy i podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Gdy się zeszklą dodajemy je do buliony. Pokrojoną marchewkę oraz pomidory (wraz z płynem) wrzucamy do zupy. Dodajemy koncentrat i wszystkie przyprawy.

Gotujemy przez około 30 minut. Po tym czasie miksujemy blenderem i dodajemy śmietanę. Można podawać z grzankami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia56 27.01.2013 18:33
lubię pomidorówkę ale nie robię z kostek.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat