Zupa krem jabłkowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

    2 -3 szt
  • seler korzeniowy

    1 mniejszy szt
  • ziemniaki

    2 szt
  • marchew

    1 szt
  • cebula

    1 szt
  • ząbki czosnku

    2 szt
  • masło klarowane

    1 łyżka
  • rosół

    1 litr
  • sól i pieprz

    do smaku
  • Imbir mielony Prymat

    do smaku
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    do smaku
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • cukier

    1 łyżeczka
  • serek topiony

    1/2 kostki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Obieramy cebulę i czosnek kroimy .
Seler obieramy i ścieramy na tarce.
Jabłka myjemy można zostawić skórkę albo obrać i zetrzeć na tarce
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
W garnku rozgrzewamy masło dodajemy cebulę i czosnek dusimy .Do cebuli dodajemy jabłka z selerem chwilę dusimy.
Do garnka dodajemy ziemniaki i pokrojoną marchewkę wlewamy połowę rosołu nakrywamy pokrywką i gotujemy aż warzywa będą miękkie.
W trakcie gotowania zupę doprawiamy i wlewamy jeszcze resztę rosołu a jeżeli uważamy ze jest za gęsta to można dolać trochę wody .
Serek topiony kroimy w kosteczkę .Do garnuszka wlewamy trochę gorącej zupy dodajemy serek mieszamy aż się rozpuści.
Jeżeli trzeba to podgrzewamy trochę aby serek dobrze się rozpuścił wlewamy do pozostałej zupy .
Zupę miksujemy .
Zupę podałam z suszonymi jabłkami.

POLECAM!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Róża1 04.10.2017 09:49
nie była słodka :-) , bo ja też nie za bardzo lubię słodkie zupy owocowe :-)
gosia56 02.10.2017 10:22
też robiłam juz taką zupę kilka razy jest pyszna;)
jejkuchnia 02.10.2017 07:25
Jestem bardzo ciekawa jej smaku. :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat