Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zupa krem cebulowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cebula biała 2 szt
cebula czerwona 3 szt
woda
łopatka bez kości 150 g
włoszczyzna 200 g
cukier 6 g
ocet winny 25 g
pieprz
sól
chleb
bulion 1 kostka
ser gouda 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: zupa krem cebulowy

Gotujemy ok 1,5 l wody z kostką rosołową ( wołową)i mięsem. Dodajemy włoszczyznę i cebulę pokrojoną w pół księżyce. Następnie dodajemy sól i pieprz i cukier. Pieprzu można dać troszkę więcej jak jest ostra lepiej smakuje. Na samym końcu dodajemy ocet winny. Gotujemy przez ok 15 mniut następnie wszystko miksujemy i gotujemy jeszcze ok 7-10 minut na małym ogniu.
Gotową zupę posypujemy startym serem żółtym Bardzo dobrze smakuje z grzankami. Jeśli ktoś nie ma grzanek można do zupy zjeść chleb z serkiem śmietankowym lub bagietkę.
Jak ktoś jest fanem wina proponuję gotową zupę polać ok 5 łyżkami czerwonego wina.

POLECAM W OKRESIE ZIMY I PRZEZIĘBIEŃ LEPSZA NIŻ NIE JEDEN LEK:))

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paulina2157 06.02.2013 09:13
dawno nie jadłam a smaczna i zdrowa zupka, chociaż ja ni dodaję serka ale spróbuje przy najbliższej okazji tą wersję
EWI 06.02.2013 08:59
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak