Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem brokułowo-cukiniowa
Krem:
Brokuły oczyścić i podzielić na różyczki.
Ziemniaki obrać, pokroić w większą kostkę.
Marchewkę, seler i por obrać i pokroić na plasterki.
Ząbki czosnku pokroić w kosteczkę.
Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, natkę pietruszki posiekać.
W garnku o grubszym dnie rozgrzać tłuszcz. Na rozgrzany tłuszcz włożyć czosnek, marchewkę, por oraz seler.
Dodać ziemniaki oraz przyprawy, takie jak liść laurowy i ziele angielskie, po czym delikatnie posolić.
Następnie podsmażać około 5 minut, co jakiś czas mieszając, aby warzywa się nie przypaliły.
Po tym czasie wlać bulion, dodać przygotowane brokuły, przyprawy i zagotować.
Gotować pod przykryciem przez kolejne 5 minut na średnim, nie za dużym, ogniu.
Na sam koniec dodać pokrojoną cukinię, gotować jeszcze około 3-5 minut.
Zupę zdjąć z ognia, przestudzić, wyjąć liście laurowe i ewentualnie ziarenka ziela angielskiego, dodać natkę pietruszki.
Całość zmiksować na gładki krem.
Do całości wlać śmietanę 30%, w razie potrzeby doprawić do smaku pieprzem i solą.
Podawać z grzankami z bułki.
Zupę przyozdobić śmietaną i natką pietruszki.
Grzanki:
Bułkę pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu lub pokroić w kromeczki i podsmażyć w całości.
Ja przygotowałam pokrojone w kostkę i w całości.