Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa krem brokułowo-cukiniowa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Polecam dzisiaj zupę krem z brokuła i cukinii. Zupka bardzo szybka w przygotowaniu, pełna warzyw i witamin. Możemy ją podać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Jakby jej nie podać, smakuje wyśmienicie.

Składniki:

Krem:

brokuł 1 szt.
cukinia 400 g
por 0.5 szt.
marchewki 2 szt.
ziemniaki 3 szt.
seler 1 ćwiartka
ząbki czosnku 2 ząbki
masło klarowane 2 duże łyż.
Liść laurowy suszony Prymat 2 liście
ziele angielskie 3 ziarna
kolendra 0.5 łyżeczki
Kurkuma mielona Prymat 0.5 łyżeczki
Kminek mielony Prymat 2 szczypty
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
śmietana 30% 100 ml
natka pietruszki 0.5 pęczka
bulion 4 szklanki

Grzanki (dodatkowo):

bułki 3 szt.

Porada

Przyprawy dodajemy wedle uznania. Grzanki smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu lub na suchej dobrze rozgrzanej patelni, jak kto lubi. Śmietanę możemy zastąpić jogurtem naturalnym.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem brokułowo-cukiniowa

Krem:

Brokuły oczyścić i podzielić na różyczki.
Ziemniaki obrać, pokroić w większą kostkę.
Marchewkę, seler i por obrać i pokroić na plasterki.
Ząbki czosnku pokroić w kosteczkę.
Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, natkę pietruszki posiekać.
W garnku o grubszym dnie rozgrzać tłuszcz. Na rozgrzany tłuszcz włożyć czosnek, marchewkę, por oraz seler.
Dodać ziemniaki oraz przyprawy, takie jak liść laurowy i ziele angielskie, po czym delikatnie posolić.
Następnie podsmażać około 5 minut, co jakiś czas mieszając, aby warzywa się nie przypaliły.
Po tym czasie wlać bulion, dodać przygotowane brokuły, przyprawy i zagotować.
Gotować pod przykryciem przez kolejne 5 minut na średnim, nie za dużym, ogniu.
Na sam koniec dodać pokrojoną cukinię, gotować jeszcze około 3-5 minut.
Zupę zdjąć z ognia, przestudzić, wyjąć liście laurowe i ewentualnie ziarenka ziela angielskiego, dodać natkę pietruszki.
Całość zmiksować na gładki krem.
Do całości wlać śmietanę 30%, w razie potrzeby doprawić do smaku pieprzem i solą.

Podawać z grzankami z bułki.
Zupę przyozdobić śmietaną i natką pietruszki.

Grzanki:

Bułkę pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu lub pokroić w kromeczki i podsmażyć w całości.
Ja przygotowałam pokrojone w kostkę i w całości.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 18:59
Dobra zupa.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak