Zupa krem botwinkowo - czosnkowa z grzankami

Zupa krem botwinkowo - czosnkowa z grzankami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • botwinka

    1 p
  • marchewka

    4-5 szt
  • pietruszka

    1-2 szt
  • ziemniaki

    4-5 szt
  • cebula

    1 szt
  • czosnek ząbki

    2-3 szt
  • gałązki pietruszki

    4 szt
  • koperek

    4 szt
  • liść lubczyku

    4 szt
  • sól do smaku

  • pieprz

  • ziele angielskie

    3 szt
  • liść laurowy

    1-2 szt
  • kostka rosołowa

    1 szt
  • smietana 18%

    2-3 łyżki
  • grzanki

    10 szt
  • schab bez kości

    10-15 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zupa krem  botwinkowo - czosnkowa z grzankami foto
Do garnka z wodą włożyć kawałek schabu lub innego mięska, dodać ziele angielskie, liść laurowy i na wolnym ogniu gotować. ( należy pamiętać, aby przed zmiksowaniem wyjąć liść laurowy oraz ziele angielskie).
Krok 2 - Zupa krem  botwinkowo - czosnkowa z grzankami foto
Botwinkę dokładnie umyć, buraczki obrać.
Krok 3 - Zupa krem  botwinkowo - czosnkowa z grzankami foto
Marchewkę, pietruszkę oraz cebulę i czosnek obieramy i płuczemy. Kroimy wg. uznania. Gdy mięsko już jest lekko miękkie dodajemy pokrojone warzywa razem z zieleniną. Gotujemy na wolnym ogniu.
Krok 4 - Zupa krem  botwinkowo - czosnkowa z grzankami foto
Gdy marchewka z buraczkami i pietruszką jest średnio miękka dodaję ziemniaczki, cebulę oraz czosnek. Gotuję wszystko do miękkości. Doprawiam solą i pieprzem.
Krok 5 - Zupa krem  botwinkowo - czosnkowa z grzankami foto
Wszystkie warzywa oraz mięsko należy wyjąć z garnka, zmiksować blenderem na gładką masę , ewentualnie doprawić przyprawami i włożyć do naszego wywaru, chwilę podgotować od czasu do czasu mieszając.
Krok 6 - Zupa krem  botwinkowo - czosnkowa z grzankami foto
Krem botwinkowo - czosnkowy podaję z grzankami, a jeśli ktoś ma ochotę dodajemy troszkę śmietany.
Smacznego:))

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gibli

22.05.2014 10:47
Polecam, jest naprawdę smaczna i kolor rzeczywiście ma piękny:))

Jusiaa

21.05.2014 22:59
Bardzo intensywna, wygląda zachęcająco

Jadwiga/Jaga85

21.05.2014 22:16
Ładny kolorek!!

Magula

21.05.2014 22:09
fajny pomysł, nie jadłam jeszcze takiej

BernadettaP

21.05.2014 22:03
Kusząca propozycja.

brioszka

21.05.2014 20:26
łooo piękny kolor!!!! :)

cukiereczek

21.05.2014 18:23
apetyczny pomysł

Lidzia

21.05.2014 17:12
Pięknie wygląda i na pewno tak smakuje.

berys18

21.05.2014 15:50
smaczny pomysł

wwwiolka

21.05.2014 15:31
Bardzo fajnie wygląda.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat