zupa kokosowa z jarmużem, bananem i zielonym curry

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko kokosowe

    200 ml
  • jarmuż

    garść
  • szalotka

    1 sztuka
  • zielone curry

    1 łyżka
  • woda

    200 ml
  • natka kolendry

    do smaku
  • skórka cytrynowa

    1 łyżeczka
  • ocet ryżowy

    1 łyżka
  • Pieprz biały mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • sól

    do smaku
  • banan

    1 średni
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szalotkę drobno posiekać. Jarmuż umyć, odciąć twarde łodyżki i posiekać grubo. Banana obrać i posiekać grubo.
Szalotkę podsmażyć na oleju kokosowym. Dodać mleko kokosowe i zielone curry. Wymieszać i zagotować. Następnie wrzucić banana i jarmuż. Dusić do miękkości około 5 minut na małym ogniu.
Następnie dolać wodę i wszystko przelać do garnka. Doprawić solą, pieprzem (młotkowanym), skórką z cytryny, octem ryżowym (lub jabłkowym).
Dusić jeszcze chwilę razem na małym ogniu i zupa jest gotowa do podania.
Dekorować można zieloną posiekaną kolendrą.
Smacznego.


*** zielone curry to pasta, w której skład wchodzi chili, trawa cytrynowa, czosnek, szalotka, galangal, kmin, limonka kaffir i sól.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 17.12.2013 14:27
jacie, ale składniki :D intrygująca zupa :)
Granita 21.11.2013 10:31
intrygująca i okazała; o istnieniu zielonego curry nawet nie wiedziałam
ONY_za_kare 21.10.2013 10:28
fantastyczna!
fotoviderek 19.10.2013 08:42
Świetne połączenie smaków :)
Katarzyna59 19.10.2013 07:58
bardzo ciekawe połączenie składników, super
anemon 16.10.2013 08:03
Jak zwykle u Ciebie smacznie i z pomysłem.
Alex_M 15.10.2013 10:05
z jarmużem? :D fantastyczna zupka! :)
olkaaa 15.10.2013 08:54
jeszcze takiej nie jadłam
Krystyna32 15.10.2013 08:53
smaczna zupka
Mniam 14.10.2013 14:50
Ciekawa jestem smaku, bo ma ciekawe składniki.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat