Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa kokosowa z dodatkiem garam masala oraz harissą

5.0
(16)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Lubisz wyrazisty, orientalny smak? Spróbuj takiej zupy z mleczkiem kokosowym. Szybki sposób na pożywną zupkę na obiad dla całej rodziny albo lunch w pracy.

Składniki:

SKŁADNIKI:

rosół z kury Kucharek 2 sztuki
woda 1 litr
mleczko kokosowe 400 mililitrów
oliwa 5 łyżek
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
pieczarki 400 gramów
marchewka 2 sztuki
sos sojowy 4 łyżki
Przyprawa garam masala orientalna Prymat 1 łyżeczka
Przyprawa harissa 1 łyżeczka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa kokosowa z dodatkiem garam masala oraz harissą

PRZYGOTOWANIE:

1. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Myjemy pieczarki i marchewkę. Obieramy cebulę. Kroimy w kostkę. Przekładamy do rozgrzanego garnka. Smażymy mieszając.

2. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy do smażącej się cebuli.

3. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Przekładamy do garnka. Smażymy 10 minut często mieszając.

4. Obieramy marchewkę i trzemy na tarce na grubych oczkach. Przekładamy do garnka.

5. Dodajemy sos sojowy i przyprawy. Mieszamy.

6. Wlewamy wodę i dodajemy kostki rosołowe Kucharek oraz mleczko kokosowe. Mieszamy.

7. Gotujemy 20 minut. Po tym czasie zupa jest gotowa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak