Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa kminkowa z kluskami z kaszy krakowskiej

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kminek
wywar cielęcy
mleko

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa kminkowa z kluskami z kaszy krakowskiej

SKŁADNIKI: Zupa: 4 łyżki kminku, 2 litry wywaru z cielęciny, 2 szklanki mleka, 1 szklanka wody, sól, czarny pieprz. Kluski: 6 - 7 łyżek kaszy krakowskiej, łyżeczka masła, łyżka posiekanego koperku, szklanka wody.

SPOSÓB WYKONANIA: Kminek zalać wodą z mlekiem, gotować na małym ogniu min. 30 minut. Przecedzić, wygotowany kminek wyrzucić, smak kminkowy połączyć z wywarem cielęcym, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. W rondlu zagotować wodę z łyżeczką masła i solą. Wsypać kaszę i gotować na małym ogniu przez 10 minut często mieszając. Dodać drobno posiekany koperek, wymieszać, całość wylać na zmoczoną deskę. Masa powinna mieć konsystencję śmietany. Zmoczonym nożem lub szpatułką uformować prostokąt grubości palca i zostawić do zastygnięcia. Gdy wystygnie nożem wyciąć kwadratowe kluski. Po przełożeniu na talerz zalać bardzo gorącą zupą.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak