Zupa kminkowa

Zupa kminkowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kminek Prymat (6 dag)

    3 torebki
  • mleko

    1 szklanka
  • rosól wołowy KUCHAREK

    1 l
  • śmietana 36-procentowa

    0,75 szklanki
  • żółtko jajek

    2 szt
  • kasza manna

    15 dag
  • jajko

    2 szt
  • masło

    1 łyżka
  • sól

    1 szczypta
  • Pieprz biały mielony Prymat

    1 szczypta
  • przyprawa do potraw

    1 szczypta
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Zupa kminkowa

Kluski kładzione: 15 dag kaszy manny, 2 jajka, 1 łyżka masła, szczypta soli. Kminek wsypać do garnka, wlać ½ szklanki wody oraz mleko i gotować pod przykryciem na małym ogniu 40 - 60 min, a następnie wywar przecedzić i połączyć z rosołem. Przygotować kluski: do miseczki z kaszą wbijać jajka, dodać miękkie masło, doprawić solą i wyrobić drewnianą łyżką na gładką masę. Odstawić na 20 min. Zupę doprawić przyprawą KUCHAREK i zagotować, maczając łyżeczkę w gotującej się zupie, kłaść małe kluski. Gdy kluski wypłyną na powierzchnię, gotować 2 min. Śmietanę połączyć z żółtkami, starannie wymieszać i wlać do gorącej zupy. Doprawić pieprzem białym mielonym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Habibi 01.11.2013 12:38
bardzo lubię kuchnię czeską i zupę kminkową też robię
zuzanna_z 25.01.2012 11:20
fajne
jolita 24.08.2011 15:44
super
Ewa/kalapurtka 21.08.2011 19:28
pycha
artur7 11.08.2011 07:09
mniam
kriso 30.05.2011 09:37
fajny pomysł
Jaheira11 03.04.2011 23:39
takiej jeszcze nie próbowałam
Tika4444 20.02.2011 17:09
tez bardzo jestem ciekawa smaku
AgaS10 07.02.2011 09:16
absolutnie nie moje smaki:)
szajba2 29.12.2010 13:48
ciekawe jaki smak

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat