Zupa klopsowa

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Klasyczny przepis na zupę klopsową, zabielaną.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Zupa:

  • pietruszka

    1 sztuka
  • marchew

    2 sztuki
  • seler korzeniowy

    1 kawałek
  • por

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • ziemniaki

    5 sztuk
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 sztuki
  • Ziele angielskie całe Prymat

    2 sztuki
  • śmietana 18%

    0.5 szklanki
  • mąka

    1 łyżka
  • sok z ogórków kiszonych

    0.5 szklanki
  • natka pietruszki

    1 pęczek

Klopsiki:

  • mięso mielone indycze

    400 gramów
  • jajko

    1 sztuka
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    0.75 szklanki
  • śmietana 18%

    2 łyżki
  • mąka

    5 łyżeczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z włoszczyzny (oprócz marchewki), opalonej cebuli, liścia i ziela, przygotowujemy wywar warzywny.
Mięso wyrabiamy z jajkiem, bułką tartą, śmietaną, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy okrągłe klopsiki, które obtaczamy w mące.
Z wywaru wyjmujemy warzywa, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i startą na dużych oczkach, marchew oraz klopsiki.
Gotujemy około kwadransa.
Mąkę mieszamy ze śmietaną, wlewamy chochlę wywaru, dokładnie łączymy. Przelewamy do całości. Wlewamy sok z ogórków.
Gotujemy jeszcze 5 min.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat