Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa klopsowa

5.0
(99)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Klasyczny przepis na zupę klopsową, zabielaną.

Składniki:

Zupa:

pietruszka 1 sztuka
marchew 2 sztuki
seler korzeniowy 1 kawałek
por 1 sztuka
cebula 1 sztuka
ziemniaki 5 sztuk
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 2 sztuki
śmietana 18% 0.5 szklanki
mąka 1 łyżka
sok z ogórków kiszonych 0.5 szklanki
natka pietruszki 1 pęczek

Klopsiki:

mięso mielone indycze 400 gramów
jajko 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 0.75 szklanki
śmietana 18% 2 łyżki
mąka 5 łyżeczek

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa klopsowa

Z włoszczyzny (oprócz marchewki), opalonej cebuli, liścia i ziela, przygotowujemy wywar warzywny.
Mięso wyrabiamy z jajkiem, bułką tartą, śmietaną, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy okrągłe klopsiki, które obtaczamy w mące.
Z wywaru wyjmujemy warzywa, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i startą na dużych oczkach, marchew oraz klopsiki.
Gotujemy około kwadransa.
Mąkę mieszamy ze śmietaną, wlewamy chochlę wywaru, dokładnie łączymy. Przelewamy do całości. Wlewamy sok z ogórków.
Gotujemy jeszcze 5 min.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak