Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ZUPA KASTYLIJSKA Z CHIPSAMI SERRANO

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ząbki czosnku 3
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżki
bulion 500 ml
jajko 1
oliwa
sól
szynka serrano 2 plasterki
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: ZUPA KASTYLIJSKA Z CHIPSAMI SERRANO

W garnku podsmażamy na oliwie z oliwek pokrojony w plasterki czosnek i mieloną paprykę. Papryka musi się nam trochę przypalić, żeby bardziej uwolniła swój aromat. Nie możemy jednak przesadzić, bo będzie gorzka.
Podlewamy to bulionem i gotujemy na dużym ogniu 10 – 15 minut, do momentu kiedy płyn zredukuje się mniej więcej o 1/3.
Wbijamy jajko i gotujemy, aż białko się zetnie (żółtko powinno być płynne). Oczywiscie ciężko będzie osiągnąć idealnie ugotowane jajko, także nie przejmujmy się jeśli kawałki ściętego białka będą pływać w zupie.
Doprawiamy solą do smaku – zupa gotowa.
Plasterki szynki przekrajam na pół i smażę na oliwie po około minucie z każdej strony – tak, żeby uzyskać chrupiące chipsy z szynki.
Podajemy na talerzu i delektujemy się smakiem tej prostej, ale przepysznej zupy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megg 28.06.2013 09:27
bardzo ciekawa zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak