Zupa Kartoflanka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    800 g
  • marchew

    2 szt.
  • pietruszka

    1 szt.
  • seler

    1/4 szt.
  • bulion

    2 litry
  • masło

    2 łyż.
  • mąka

    2 łyżecz.
  • śmietana 18 proc

    150 g
  • majeranek

    1 łyżecz.
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt.
  • Ziele angielskie całe Prymat

    5 ziaren
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zupa Kartoflanka foto
Ziemniaki, marchwie, pietruszkę i seler obieram, myję i kroję w kostkę.
Krok 2 - Zupa Kartoflanka foto
Masło rozgrzewam w rondlu, dodaję warzywa, smażę 7 minut, dodaję gorący bulion. Wkładam listki, ziele angielskie, łyżeczkę majeranku, doprawiam solą i pieprzem. Gotuję 20-30 minut aż ziemniaki i warzywa zmiękną. Mąkę mieszam ze śmietaną, rozprowadzam niewielką ilością gorącej zupy i mieszając wlewam do rondla, gotuję 2 minuty.
Krok 3 - Zupa Kartoflanka foto
Zupę rozlewam na talerze i podaję na gorąco.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pobitegarybarbary 09.09.2016 13:33
Smak dzieciństwa..... najlepszy:)
Grazyna0211 10.09.2015 17:52
smaczna zupa
Gracer 01.09.2015 19:12
fajna zupa
pestka 16.06.2015 08:07
bardzo smaczna zupka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat