zupa karpielowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki pastewne-karpiele

    2 szt.
  • żeberka wieprzowe

    1 kg.
  • marchewki

    2 szt.
  • pietruszka

    1 szt.
  • seler

    1/2 szt.
  • ziele angielskie

    10 szt.
  • mąka

    2 łyżki
  • masło

    2 łyżki
  • Kucharek przyprawa uniwersalna

    2 łyżki
  • owoc jałowca

    kilka szt.
  • liść laurowy

    4 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Buraki pastewne-karpiele obrać, pokroić w kostkę i sparzyć wrzącą wodą. Żeberka oczyścić i zagotować. Odcedzić , zalać ponownie wodą i wsypać przyprawę Kucharek.Gotować mięso do miękkości. Odcedzić, ale nie wylewać rosołu. Jarzyny obrać i pokroić, dodać do rosołu. Mięso obrać z kości i też dodać do rosołu. Gotować ok.15 minut. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec i karpiele. Jak karpiele będą miękkie, zrobić zasmażkę z mąki i masła i dać do zupy. Przed podaniem posypać lubczykiem, imbirem i świeżo zmielonym pieprzem. Ta zupa to potrawa, którą przygotowujemy co roku na Dzień Wszystkich Świętych, To jest tradycja naszej rodziny,

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Grażyna13 01.10.2013 13:52
Ciekawy przepis :)
Kate131 22.05.2012 09:18
ciekawa
usmiech 19.04.2012 14:55
ciekawe
Beata73 17.12.2011 20:56
pycha
Beata73 17.12.2011 20:56
pycha
mamusia1 31.10.2011 12:21
ciekawa w smaku
mamusia1 31.10.2011 12:21
ciekawa w smaku
mamusia1 31.10.2011 12:21
ciekawa w smaku
Beata73 20.09.2011 15:33
smaczna
Beata73 20.09.2011 15:33
smaczna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat