Zupa kapuśniak z kaszą, papryką, zasmażką...

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Pyszna zupa na chłodne, zimowe dni: kapuśniak z kiszonej kapusty z kaszą jęczmienną i papryką jest aromatyczny, sycący, rozgrzewający...........SMACZNEGO!!!

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza jęczmienna

    1 szklanka
  • kasza pęczak

    1 szklanka
  • warzywa mrożone

    1 opakowanie
  • woda

    3 litry
  • ziemniaki

    7 sztuk
  • Kucharek

    2 łyżki
  • kapusta kiszona

    70 dag
  • ziele angielskie

    4 sztuki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 sztuki
  • woda

    1 litr
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • słonina wędzona

    20 dag
  • cebula

    1 sztuka
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • natka pietruszki

    1 pęczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Warzywa mrożone, mieszankę węgierską wsypać do garnka, wlać wodę, zagotować, dodać pokrojone w kosteczkę ziemniaki, wsypać kaszę jęczmienną pęczak i drobną, gotować z 20 minut.

Kiszoną kapustę ugotować osobno w szybkowarze z zielem angielskim, liściem laurowym, po zasyczeniu pary gotować 20 minut.

Do warzyw i kaszy wlać ugotowaną kapustę, dodać przyprawy.

Wędzoną słoninę pokroić i usmażyć razem z cebulą, wsypać mąkę i zrobić złocistą zasmażkę, dodać do gotującej się zupy i wymieszać, krótko zagotować i dodać natkę zielonej pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bietka 26.02.2019 14:54
Smakowita zupka : )
Bożena Matuszczyk 26.02.2019 08:50
Pyszny kapuśniak ,ja ostatnio dodałam ryż był również smaczny.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat