Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa kalafiorowo-serowa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kalafior 1 szt.
marchew 5 szt.
groszek zielony 45 dag
cebula biała 2 szt.
ząbki czosnku 3 szt.
bulion warzywny 2 litry
śmietana kremówka 20 dag
serek topiony 2 szt.
masło 2 łyżki
koperek 1 pęczek
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 2 łyżeczki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
cukier szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa kalafiorowo-serowa

Kroki postępowania

1
Cebulę i czosnek obieramy z łupin. Cebulę kroimy w kostkę
Krok 1 - Zupa kalafiorowo-serowa foto
2
Czosnek kroimy w cieniutkie plasterki. Smażymy na maśle do czasu aż warzywa uwolnią swój aromat.
Krok 2 - Zupa kalafiorowo-serowa foto
3
Marchew obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy do smażących się warzyw. Dusimy ok. 5 minut. Przekładamy do garnka. Zalewamy bulionem. Kalafior dokładnie myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do zupy. Gotujemy przez 10 minut. Dodajemy groszek. Gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut.
Krok 3 - Zupa kalafiorowo-serowa foto
4
Śmietanę podgrzewamy, wkładamy serki. Podgrzewamy co jakiś czas mieszając, żeby ładnie się rozpuściły. Dodajemy do gotujących się warzyw. Mieszamy. Doprawiamy do smaku gałką i cukrem. Solimy i pieprzymy do smaku.
Krok 4 - Zupa kalafiorowo-serowa foto
5
Koperek drobno siekamy. Przed podaniem posypujemy nim zupę.
Krok 5 - Zupa kalafiorowo-serowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasia.s 16.09.2016 08:20
Wygląda bardzo apetycznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak