Zupa kalafiorowa z porem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Smaczna sycąca i aromatyczna zupa kalafiorowa z porem. Zupa bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, szybko też znika z talerza.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kalafior

    1 sztuka
  • marchewki

    2 sztuki
  • ziemniaki

    2 sztuki
  • por

    0.5 sztuki
  • ząbki czosnku

    2 ząbki
  • liście laurowe Prymat

    2 liście
  • seler naciowy

    1 gałązka
  • bulion drobiowy

    2 litry
  • masło

    2 łyżki
  • natka pietruszki

    0.5 pęczka
  • sól

    2 szczypty
  • czarny pieprz mielony Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kalafiora obrać z liści, podzielić na różyczki a następnie dokładnie opłukać. Łodygę selera naciowego po opłukaniu pokroić w kawałeczki. Pora pokroić w półplasterki, natomiast ząbki czosnku po obraniu rozgnieść i posiekać. Marchewkę i ziemniaki po obraniu opłukać, następnie pokroić w kostkę.

W garnku zagotować bulion drobiowy włożyć marchewki i gotować około 20 minut. Następnie dodać ziemniaki, różyczki kalafiora, seler naciowy oraz liście laurowe. Gotować pod przykryciem 15 minut.

Na maśle podsmażyć por i czosnek, po podsmażeniu dodać do zupy i gotować kolejne 10 minut. Doprawić do smaku pieprzem i solą.

Po ugotowaniu zupę rozlać na talerze, posypać posiekaną natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 20.07.2019 20:14
Dobre.
Bożena Matuszczyk 08.11.2018 11:45
Dziękuję ;)
bietka 08.11.2018 11:28
Pyszna i zdrowa zupka :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat