Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
mała łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
kalafior
1 sztuka -
marchewki
2 sztuki -
ziemniaki
2 sztuki -
por
0.5 sztuki -
ząbki czosnku
2 ząbki -
liście laurowe Prymat
2 liście -
seler naciowy
1 gałązka -
bulion drobiowy
2 litry -
masło
2 łyżki -
natka pietruszki
0.5 pęczka -
sól
2 szczypty -
czarny pieprz mielony Prymat
1 szczypta
Sposób przygotowania
Kalafiora obrać z liści, podzielić na różyczki a następnie dokładnie opłukać. Łodygę selera naciowego po opłukaniu pokroić w kawałeczki. Pora pokroić w półplasterki, natomiast ząbki czosnku po obraniu rozgnieść i posiekać. Marchewkę i ziemniaki po obraniu opłukać, następnie pokroić w kostkę.
W garnku zagotować bulion drobiowy włożyć marchewki i gotować około 20 minut. Następnie dodać ziemniaki, różyczki kalafiora, seler naciowy oraz liście laurowe. Gotować pod przykryciem 15 minut.
Na maśle podsmażyć por i czosnek, po podsmażeniu dodać do zupy i gotować kolejne 10 minut. Doprawić do smaku pieprzem i solą.
Po ugotowaniu zupę rozlać na talerze, posypać posiekaną natką pietruszki.
Komentarze (3)
Nie masz konta? Zarejestruj się