Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa kalafiorowa z porem

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Smaczna sycąca i aromatyczna zupa kalafiorowa z porem. Zupa bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, szybko też znika z talerza.

Składniki:

kalafior 1 sztuka
marchewki 2 sztuki
ziemniaki 2 sztuki
por 0.5 sztuki
ząbki czosnku 2 ząbki
Liść laurowy suszony Prymat 2 liście
seler naciowy 1 gałązka
bulion drobiowy 2 litry
masło 2 łyżki
natka pietruszki 0.5 pęczka
sól 2 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa kalafiorowa z porem

Kalafiora obrać z liści, podzielić na różyczki a następnie dokładnie opłukać. Łodygę selera naciowego po opłukaniu pokroić w kawałeczki. Pora pokroić w półplasterki, natomiast ząbki czosnku po obraniu rozgnieść i posiekać. Marchewkę i ziemniaki po obraniu opłukać, następnie pokroić w kostkę.

W garnku zagotować bulion drobiowy włożyć marchewki i gotować około 20 minut. Następnie dodać ziemniaki, różyczki kalafiora, seler naciowy oraz liście laurowe. Gotować pod przykryciem 15 minut.

Na maśle podsmażyć por i czosnek, po podsmażeniu dodać do zupy i gotować kolejne 10 minut. Doprawić do smaku pieprzem i solą.

Po ugotowaniu zupę rozlać na talerze, posypać posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 20.07.2019 20:14
Dobre.
Bożena Matuszczyk 08.11.2018 11:45
Dziękuję ;)
bietka 08.11.2018 11:28
Pyszna i zdrowa zupka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak