Zupa kalafiorowa z marchewką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • skrzydełka kurczaka

    400 g
  • kalafior

    1 szt.
  • marchew

    2 szt.
  • pietruszka

    1 szt.
  • koperek

    2 łyżki
  • natka pietruszki

    1 łyżka
  • śmietana 30%

    150 ml
  • żółtko jajek

    2 szt.
  • woda

    2 litry
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Skrzydłka oczyszczamy, myjemy , zalewamy w garnku 2 litrami wody i gotujemy ok. 30 minut. Pietruszkę i marchewkę obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki i polewamy obficie wrzątkiem. Warzywa przekładamy do garnka ze skrzydłem indyczym i gotujemy ok. 20 minut. Solimy do smaku. Trzymamy na ogniu jeszcze ok. 5 minut. Wyjmujemy skrzydło, oddzielamy mięso od kości, kroimy na małe kawałki i wrzucamy ponownie do zupy, zagotowujemy. Zestawiamy z ognia. Dajemy śmietanę zmiksowaną z żółtkami. Podajemy z posiekaną natką pietruszki i koperkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Adam12 25.03.2012 10:30
wyglada apetycznie
Jaheira11 09.10.2011 14:33
nic dodać nic ująć- uwielbiam...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat