Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa kalafiorowa na żurku

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kalafior 1 mały
bulion warzywny 1 l
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziemniaki 4 szt
marchewki 2 szt
cebula 1 szt
ząbki czosnku 2 szt
oliwa 2 łyżki
żurek 320 ml
natka pietruszki
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa kalafiorowa na żurku

Marchewki obieramy, kroimy w plasterki.
Ziemniaki obieramy, kroimy w większą kostkę.
Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki.
Cebulę siekamy.
Czosnek kroimy na plasterki.
W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, szklimy, dodajemy ziemniaki i lekko podsmażamy. Następnie dodajemy czosnek, smażymy jeszcze 1 min, całość zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 min. Do zupy wkładamy różyczki, gotujemy następne 15. Na koniec dodajemy żurek, mieszamy, gotujemy 5 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Zupę przelewamy na talerze, posypujemy posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

VioletoweKucharzenie 08.07.2015 08:21
musi być smaczna:-)
cukiereczek 07.07.2015 16:32
pomysłowa,smacznie wyglądająca zupa
ewelinapac 07.07.2015 13:08
ciekawa zupka
pajbek 07.07.2015 12:42
Pyszna zupa :-)
IZABELA29 07.07.2015 12:00
pyszna zupa
Wacław 07.07.2015 10:52
fajny pomysł na żurek !
Agnieszka-87-25 07.07.2015 10:34
nawet pomysłowe to
olkaaa 07.07.2015 10:31
fajny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak