Zupa kalafiorowa na żurku

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kalafior

    1 mały
  • bulion warzywny

    1 l
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
  • ziemniaki

    4 szt
  • marchewki

    2 szt
  • cebula

    1 szt
  • ząbki czosnku

    2 szt
  • oliwa

    2 łyżki
  • żurek

    320 ml
  • natka pietruszki

  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marchewki obieramy, kroimy w plasterki.
Ziemniaki obieramy, kroimy w większą kostkę.
Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki.
Cebulę siekamy.
Czosnek kroimy na plasterki.
W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, szklimy, dodajemy ziemniaki i lekko podsmażamy. Następnie dodajemy czosnek, smażymy jeszcze 1 min, całość zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 min. Do zupy wkładamy różyczki, gotujemy następne 15. Na koniec dodajemy żurek, mieszamy, gotujemy 5 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Zupę przelewamy na talerze, posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
VioletoweKucharzenie 08.07.2015 08:21
musi być smaczna:-)
cukiereczek 07.07.2015 16:32
pomysłowa,smacznie wyglądająca zupa
ewelinapac 07.07.2015 13:08
ciekawa zupka
pajbek 07.07.2015 12:42
Pyszna zupa :-)
IZABELA29 07.07.2015 12:00
pyszna zupa
Wacław 07.07.2015 10:52
fajny pomysł na żurek !
Agnieszka-87-25 07.07.2015 10:34
nawet pomysłowe to
olkaaa 07.07.2015 10:31
fajny pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat