Zupa kalafiorowa (ekspresowa)

Zupa kalafiorowa (ekspresowa)

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kalafior

    1 mały
  • olej

    50 ml
  • mąka

    50 g
  • woda

    1 l (z gotowania kalafiora)
  • śmietana 18 proc

    3 łyżki
  • jajko

    1 szt
  • bazylia świeża

  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Zupa kalafiorowa (ekspresowa)

Kalafior dzielimy na różyczki, myjemy i blanszujemy (5 min) w lekko osolonym wrzątku. Wyławiamy z wody (wodę zostawiamy).
W rondlu rozgrzewamy olej, robimy zasmażkę z mąki, zalewamy 1 litrem wody z gotowania kalafiora (8-10 min). Dokładnie mieszamy. Jajko wbijamy do miseczki, mieszamy przy pomocy widelca, dodajemy do zupy, dokładnie mieszamy (dosyć szybko). Do całości dodajemy śmietanę zahartowaną bulionem, składniki łączymy ze sobą, wrzucamy różyczki, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną bazylią i pieczywem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Ola1984 19.11.2015 20:45
Pyszna, pożywna zupka :)
Madzai 19.11.2015 15:14
Pysznie się prezentuje ta zupka
R'n'G Kitchen 19.11.2015 12:55
I na tym polega kuchnia. Każdy robi jak lubi. Pozdrawiamy ;)
RenataZ-et 19.11.2015 10:27
lubię takie zupy :)
slodkieniebo 19.11.2015 08:26
Kalafior najlepszy w zupach :)
Habibi 19.11.2015 07:54
robię różne zupki kalafiorowe, ale nie uzywam zasmażek i wcale nie zageszczam zup
olkaaa 19.11.2015 07:38
fajny pomysł
2milutka 19.11.2015 06:47
Jak smacznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat