Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa kalafiorowa (ekspresowa)

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kalafior 1 mały
olej 50 ml
mąka 50 g
woda 1 l (z gotowania kalafiora)
śmietana 18 proc 3 łyżki
jajko 1 szt
bazylia świeża
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa kalafiorowa (ekspresowa)

Kalafior dzielimy na różyczki, myjemy i blanszujemy (5 min) w lekko osolonym wrzątku. Wyławiamy z wody (wodę zostawiamy).
W rondlu rozgrzewamy olej, robimy zasmażkę z mąki, zalewamy 1 litrem wody z gotowania kalafiora (8-10 min). Dokładnie mieszamy. Jajko wbijamy do miseczki, mieszamy przy pomocy widelca, dodajemy do zupy, dokładnie mieszamy (dosyć szybko). Do całości dodajemy śmietanę zahartowaną bulionem, składniki łączymy ze sobą, wrzucamy różyczki, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną bazylią i pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 19.11.2015 20:45
Pyszna, pożywna zupka :)
Madzai 19.11.2015 15:14
Pysznie się prezentuje ta zupka
R'n'G Kitchen 19.11.2015 12:55
I na tym polega kuchnia. Każdy robi jak lubi. Pozdrawiamy ;)
RenataZ-et 19.11.2015 10:27
lubię takie zupy :)
slodkieniebo 19.11.2015 08:26
Kalafior najlepszy w zupach :)
Habibi 19.11.2015 07:54
robię różne zupki kalafiorowe, ale nie uzywam zasmażek i wcale nie zageszczam zup
olkaaa 19.11.2015 07:38
fajny pomysł
2milutka 19.11.2015 06:47
Jak smacznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak