Zupa kalafiorowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wywar z kurczaka

    1,5 litra
  • ziemniaki

    4 sztuki
  • marchew

    4 sztuki
  • pietruszka

    2 sztuki
  • seler korzeniowy

    1/4 sztuki
  • kalafior

    1 sztuka
  • sól do smaku

  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Kmin rzymski mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • śmietana 30%

    200 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wywar z kurczaka podgrzewam , dodaję oczyszczone i pokrojone warzywa, oraz różyczki kalafiora, dopełniam przegotowaną wodą i gotuję do miękkości. Doprawiam do smaku solą, majerankiem, kminem rzymskim i gotuję przez kilkanaście minut. Dodaję posiekaną natkę pietruszki i gotuje, dosłownie, przez chwilkę. Doprawiam słodką śmietanką , zagotuję i zestawiam z ognia.
luna76
Wywar można przyrządzić z kostki rosołowej, ale przygotowany domowym sposobem lepiej smakuje i jest zdrowszy

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IwonaKa 01.02.2017 11:45
pycha zupka,bardzo lubię
ilka01 13.08.2016 17:44
pychotka :)
Agnieszka-87-25 13.08.2016 15:59
apetyczna jest
Ewelina1991 13.08.2016 15:10
smaczna zupka
Wafelek2601 13.08.2016 13:46
Moja ulubiona zupka
AZgotuj 13.08.2016 10:49
uwielbiam wszystko co z kalafiorem. Przepyszna zupa:)
mirosława4 13.08.2016 10:45
apetyczna !
Ania321 13.08.2016 10:42
Pyszna zupka :)
Wacław 13.08.2016 09:43
lubię kalafiorową :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat