Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa jarzynowa z pieczarkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

podudzi kurczaka 50 dag
włoszczyzna
gałązka świeżego tymianku
ziemniaków 5
pieczarek 25 dag
wędzonego boczku 5 dag
drobnej białej fasoli 1 dag
przecieru pomidorowego 1 łyżka
masła 1 łyzka
cząbru 0,5 łyżeczki
przyprawa uniwersalna 1 łyżeczka
mielonej ostrej papryki 1/4 łyżeczki
posiekanej świeżej zielonej papryki 2-3 łyżeczki
sól, pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa jarzynowa z pieczarkami

Do dużego garnka wlać 4 szklanki wody, włożyć umyte podudzia i gałązkę tymianku, wsypać odcedzoną fasolkę i vegetę, gotować ok. 30 minut na niewielkim ogniu. Umyte i osuszone pieczarki pokroić w plasterki, cebulę i boczek w kostkę. Na patelni stopić masło, podsmażyć boczek, dodać cebulę i pieczarki, smażyć 4-5 minut. Zdjąć z ognia, wymieszać z przecierem pomidorowym. Obrane i umyte ziemniaki pokroić w kostkę, a włoszczyznę w słupki. Z wywaru wyjąć miękkie mięso i tymianek, włożyć ziemniaki i włoszczyznę, gotować 15-20 minut. Z podudzi usunąć skórę i kości. Mięso pokroić w paski i razem z usmażonymi z cebulą i boczkiem pieczarkami dodać do zupy. Chwilę ją pogotować, doprawić roztartym cząbrem, solą i pieprzem oraz papryką. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak