Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa jarzynowa z kalafiorem i fasolką szparagową

5.0
(40)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchewka 3-4 szt.
pietruszka 1-2 szt.
seler 1 mała szt.
ziemniaki 6-8 szt.
kalafior 1/2 małej szt.
fasolka szparagowa 1 duża garść
koper świeży 1/2 pęczka
seler nać 1 gałązka
śmietana 3/4 szkl.
mąka pszenna 1 łyżka
ziele angielskie 3-4 szt.
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 4-5 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt.
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa jarzynowa z kalafiorem i fasolką szparagową

Młode jarzyny (marchewkę, pietruszkę i seler) skrobiemy i myjemy, kroimy w kostkę.
Do garnka wrzucamy marchewkę, pietruszkę i selera (korzeń i nać), dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty, dolewamy około 1,5-2 l wody (lub rosołu drobiowego) i zagotowujemy.
Zmniejszamy ogień i gotujemy aż jarzyny staną się miękkie.
Kalafiora dzielimy na małe różyczki, fasolkę kroimy na 2 cm kawałki, ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do gotujących się jarzyn.
Gotujemy około 10-12 minut.
Z zupy wyjmujemy nać selera.
Do śmietany dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki, zahartowujemy śmietanę, dolewając gorącego wywaru, mieszamy i wlewamy do zupy.
Zagotowujemy i wyłączamy.
Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy posiekany koperek i odstawiamy na 2-3 minuty.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak