Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa jarzynowa-jesienna

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

seler korzeniowy 3/4 szt
pietruszka 2 szt
marchewka 4-5 szt
ziemniaki kilka szt
czosnek 2 ząbki
natka pietruszki 1 duży pęczek
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 4-5 ziaren
śmietana 30% 100 ml
masło 82% 1 łyżka
Liść lubczyku suszony Prymat 2 łyżeczki
mąka pszenna 2-3 łyżki
sól i pieprz do smaku

Porada

Aby dobrze rozrobić mąkę w zimnej wodzie robię to w małym słoiczku po koncentracie pomidorowym - zakręcam i energicznie nim potrząsam. Lubczyku z powodzeniem możemy użyć świeżego lub mrożonego.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa jarzynowa-jesienna

Kroki postępowania

1
Do garnka z wrzącą wodą wrzucamy pokrojone w kostkę marchewki, seler i pietruszkę (dwa ostatnie kroję trochę drobniej). Dodajemy trochę pieprzu, liście laurowe i ziele angielskie.
Krok 1 - Zupa jarzynowa-jesienna foto
2
Gdy warzywa zaczną się robić miękkie dorzucamy obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości.
Krok 2 - Zupa jarzynowa-jesienna foto
3
Natkę pietruszki płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i siekamy. Dodajemy do zupy oraz przyprawiamy lubczykiem, solą i pieprzem do smaku. Wrzucamy obrane ząbki czosnku i łyżkę masła.
Mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody, wlewamy do zupy cały czas mieszając. Zabielamy śmietaną i tuż po ponownym zagotowaniu zdejmujemy z palnika.
Krok 3 - Zupa jarzynowa-jesienna foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 21.01.2016 15:37
lubię taką zupę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak