Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zupa jarmużowa

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jarmuż 20-30 liści
wywar warzywny 0,75 litra
ziemniaki 3 sztuki
pietruszka gotowana 1 sztuka
seler korzeniowy gotowany 100 gram
mleko kokosowe 50 ml
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: zupa jarmużowa

Ugotować włoszczyznę razem z 3 średnimi ziemniakami. Z wywaru zachować ziemniaki, pietruszkę (korzeń) i seler. Liście jarmużu dokładnie opłukać, odciąć grubsze ogonki i poszatkować drobno. Dodać do wywaru i gotować około 5-10 minut. Używając blendera zmiksować dokładnie jarmuż z warzywami, zabielić mlekiem kokosowym (lub śmietaną) oraz doprawić pieprzem. Gotowe.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 21.10.2013 12:45
muszę spróbować
Motorek 07.09.2013 10:05
fajna zupka
junox 31.08.2013 09:50
pysznie wygląda,nie jadłam takiej:)
Adam/ZUB3R 11.07.2013 20:41
ładnie wygląda
Krystyna32 02.07.2013 19:50
pyszna zupka
Bernadeta1 22.03.2013 00:35
takiej zupki nie jadłam,wygląda pysznie
Mati13 03.03.2013 17:41
nadzwyczaj imponująca zupa - super
IZABELA29 03.03.2013 10:24
pyszne i warto się zaopatrzyc w ta roślinkę .
Wafelek2601 12.01.2013 00:24
Wygląda super
RenataZ-et 19.12.2012 23:20
oryginalny przepis na zupę
mirosława4 28.11.2012 21:06
używam go podobnie jak ben-ka w życiu bym nie wpadła na pomysł aby ugotować z niego zupę :)
IZABELA29 22.11.2012 09:51
na wiosnę sobie posieję
ben-ka 22.11.2012 08:51
Jarmuż używałam tylko do dekoracji a tu proszę zupkę mamy:)
Dorota37 05.09.2012 13:27
fajna
Ada-Gaba 22.08.2012 10:54
na pewno smaczna
Iwusia 14.08.2012 22:15
jeszcze takiej nie jadłam
Katarzyna59 06.08.2012 18:23
pyszna
caralajna 28.07.2012 18:42
kilka słów o jarmużu : jarmuż - niezwykła kapusta (mój wpis na blog)
Dorian 28.07.2012 14:24
ciekawy jestem smaku
ronald88 21.07.2012 12:03
supcio
caralajna 20.07.2012 13:34
Rośnie u mamy w ogrodzie najlepiej, że także między kwiatami na rabatkach bo jest ładny, nasiona można dostać w sklepach ogrodniczych.. istnieje wiele odmian ozdobnych (białe czy fioletowe liście). Ma także tą zaletę, że jest dostępny bardzo długo i nawet pod śniegiem daje radę i zachowuje zielony kolor, a smakuje nawet lepiej. Chyba zrobię wpis na bloga o jarmużu haha
Renia1 20.07.2012 12:40
tez nigdy nie probowałam, ale skoro to takie zdrowe musze kiedys koniecznie to dorwac!
anemon 20.07.2012 09:22
Jadłam kiedyś jarmuż i bardzo mi smakował, bardziej niż szpinak. Caralajna, sama go uprawiasz czy kupujesz? Bo ja nigdy nie widziałam na targowisku, ani nawet nasion nie widziałam w sklepach.
caralajna 19.07.2012 23:34
jarmuż to taka dzika kapusta i jedno z najzdrowszych warzyw świata .. polecam hodować, bo na targowiskach się rzadko pojawia, nie wiedzieć czemu.
1j1o1l1a1 19.07.2012 22:10
Nigdy nie gotowałam jarmuzu (i nie jadlam)...raczej zamiast jako warzywo kojarzy mi sie jako ozdoba grobów , przynajmniej dawniej uzywano :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak