Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
filet z kurczaka
650 gramów -
czosnek
2 ząbki -
olej
3 łyżki -
przyprawa do gyrosa
6 łyżeczek -
Zioła prowansalskie suszone Prymat
1 łyżeczka -
Tymianek suszony Prymat
do smaku -
cebula
2 sztuki -
Papryka słodka mielona Prymat
3 łyżeczki -
śmietana 30%
200 gramów -
śmietana 18%
100 gramów -
papryka czerwona
1 sztuka -
papryka zielona
1 sztuka -
żółta papryka
1 sztuka -
sos słodko-pikantny
300 mililitrów -
zupa cebulowa
1 sztuka -
serek topiony śmietankowy duży
100 gramów -
woda
600 mililitrów
Przepis i sposób przygotowania Zupa gyros
Kroki postępowania

Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać olej, przyprawę do gyrosa, zioła prowansalskie, słodką paprykę, fileta pokrojonego w grubą kostkę i całość dokładnie wymieszać. Odstawić na około 60 minut.

Po tym czasie usmażyć na oliwie i wystudzić. Dodać śmietany, dokładnie wymieszać i ponownie wstawić do lodówki na około 60 minut.

Cebulę pokroić w grubszą kostkę, zeszklić w garnku, dodać papryki pokrojone w cienkie paski o długości około 2 cm.

Całość chwilę smażyć, wlać wodę, sos chili słodko-pikantny i doprowadzić do wrzenia. Następnie wsypać zupę cebulową, dodać ser topiony pokrojony w kostkę i mieszać do momentu aż ser się rozpuści. Gotować około 15 minut. Na końcu dodać kurczaka w śmietanie, chwilę gotować i doprawić solą, pieprzem oraz tymiankiem.
Komentarze (12)
Załaduj więcej komentarzy (2)