Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa gyros

5.0
(306)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Niezwykle aromatyczna, sycąca zupa o smaku gyrosa z dodatkiem kurczaka, kolorowych papryk, intensywnego czosnku oraz nutą pikanterii w postaci chili - idealnie rozgrzewa w zimowe dni.

Składniki:

filet z kurczaka 650 gramów
czosnek 2 ząbki
olej 3 łyżki
przyprawa do gyrosa 6 łyżeczek
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
Tymianek suszony Prymat do smaku
cebula 2 sztuki
Papryka słodka mielona Prymat 3 łyżeczki
śmietana 30% 200 gramów
śmietana 18% 100 gramów
papryka czerwona 1 sztuka
papryka zielona 1 sztuka
żółta papryka 1 sztuka
sos słodko-pikantny 300 mililitrów
zupa cebulowa 1 sztuka
serek topiony śmietankowy duży 100 gramów
woda 600 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa gyros

Kroki postępowania

1

Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać olej, przyprawę do gyrosa, zioła prowansalskie, słodką paprykę, fileta pokrojonego w grubą kostkę i całość dokładnie wymieszać. Odstawić na około 60 minut.

Krok 1 - Zupa gyros foto
2

Po tym czasie usmażyć na oliwie i wystudzić. Dodać śmietany, dokładnie wymieszać i ponownie wstawić do lodówki na około 60 minut.

Krok 2 - Zupa gyros foto
3

Cebulę pokroić w grubszą kostkę, zeszklić w garnku, dodać papryki pokrojone w cienkie paski o długości około 2 cm.

Krok 3 - Zupa gyros foto
4

Całość chwilę smażyć, wlać wodę, sos chili słodko-pikantny i doprowadzić do wrzenia. Następnie wsypać zupę cebulową, dodać ser topiony pokrojony w kostkę i mieszać do momentu aż ser się rozpuści. Gotować około 15 minut. Na końcu dodać kurczaka w śmietanie, chwilę gotować i doprawić solą, pieprzem oraz tymiankiem.

Krok 4 - Zupa gyros foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mqrtyna 10.03.2024 14:11
O co chodzi z tym wsypaniem zupy cebulowej? Jaki produkt kupić?
Doradca Smaku 11.03.2024 09:50
Dowolną zupę cebulową instant.
Kasik 20.09.2023 22:07
Jaki mogę użyć sos slodko -pikantny? Jakiej firmy? Czy sos slodko-kwasny będzie ok?
Doradca Smaku 22.09.2023 07:50
Użyj sosu dowolnej firmy. Tak, może być sos słodko-kwaśny, tylko zupa będzie miała nieco inny smak - bardziej kwaskowy niż ostry. Jeśli zależy Ci na pikantności, dodaj chili lub paprykę ostrą.
dollce 13.02.2016 18:43
ciekawy przepis ;)
kuchcik89 13.02.2016 17:31
wow super się prezentuje i na pewno tak też smakuje :)
Wacław 13.02.2016 14:29
wg. mnie zupa na 5 :-)
Kuchenka 13.02.2016 14:07
podoba mi się :)
joannaa24 13.02.2016 13:32
Fajna zupa, jeszcze takiej nie jadłam ;)
Habibi 13.02.2016 12:17
Podoba mi się :) Lubię takie zupy :)
gosia56 13.02.2016 11:56
na pewno pyszna taka zupa
Pani Domu 13.02.2016 10:57
bardzo fajna, muszę wypróbować przepis
Madzai 13.02.2016 10:40
Ciekawie się prezentuje :)
Wafelek2601 13.02.2016 09:30
Pyszna zupka
Damiano
Damiano 13.02.2016 06:39
fajny pomysł
Futka 13.02.2016 06:33
Bajecznie smaczna zupka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak