Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa Gulaszowa - kuchnia Węgierska

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wołowina 800 gram
papryka biała 2 sztuki
cebula 2 sztuki
marchew 2 sztuki
seler 1 mały
czosnek 2 ząbki
pietruszka 2 sztuki
pomidor 2 sztuki
ziemniaki 3-4 sztuki
por 1/2 sztuki
jaja 2 sztuki
mąka 200-250 gram
sól do smaku
pieprz do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 3-4 listki
ziele angielskie 4-5 kuleczek
olej 4-5 łyżek
papryka zielona 2 sztuki
Papryka słodka mielona Prymat 3-4 łyżeczki
Przyprawa do gulaszu i dań kuchni węgierskiej Prymat 2-3 łyżeczki
pepperoni 1 szt.
Kminek mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa Gulaszowa - kuchnia Węgierska

Kroki postępowania

1
1. Papryki myjemy, wyciągamy nasiona i kroimy w kosteczkę.
Krok 1 - Zupa Gulaszowa - kuchnia Węgierska foto
2
2. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę (ja wykorzystałam własne mrożonki)
Krok 2 - Zupa Gulaszowa - kuchnia Węgierska foto
3
3. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę.
Krok 3 - Zupa Gulaszowa - kuchnia Węgierska foto
4
4. Mięsko kroimy w kostkę wielkości około 2cm x 2cm (dokładnie oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu).
Krok 4 - Zupa Gulaszowa - kuchnia Węgierska foto
5
5. Pomidory obieramy ze skórki (można w tym celu polać wrzątkiem wtedy łatwiej odchodzi skórka) i rozdrabniamy aby podczas gotowania szybciej się rozpuściły.
Krok 5 - Zupa Gulaszowa - kuchnia Węgierska foto
6
6. Cebulkę podsmażamy na odrobinie oleju aż do zeszklenia.
Krok 6 - Zupa Gulaszowa - kuchnia Węgierska foto
7
7. Zeszkloną cebulkę posypujemy 2 łyżeczkami słodkiej mielonej papryki i podsmażamy razem jeszcze chwilkę ciągle mieszając.
Krok 7 - Zupa Gulaszowa - kuchnia Węgierska foto
8
8. Dodajemy mięso i podsmażamy aż mięsko się zetnie i chwilę (5-10minut) dusimy je tak we własnym sosie, doprawiamy przyprawą do gulaszu.
Krok 8 - Zupa Gulaszowa - kuchnia Węgierska foto
9
9. Całość zalewamy wodą aż do przykrycia mięsa. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, łyżeczkę kminku, listek laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz (najlepiej świeżo zmielony). Gotujemy na małym ogniu aż mięsko będzie już w połowie gotowe (przyjmuje się, że czas ten to 1h30minut ale może się wydłużyć w zależności od rodzaju i jakości mięsa.)
Krok 9 - Zupa Gulaszowa - kuchnia Węgierska foto
10
10. W międzyczasie obieramy i kroimy na kawałki ziemniaki (nie kroimy zbyt małej kosteczki to ma być zupa gulaszowa ;) )
Krok 10 - Zupa Gulaszowa - kuchnia Węgierska foto
11
11. Robimy zacierki - nie wyobrażam sobie gulaszu węgierskiego bez nich. ;)

2 jaja
200gram mąki
szczypta soli

Wszystko razem zagniatamy do uzyskania twardego ciasta. Można w razie potrzeby podlać wodą lub dodać odrobinę mąki. Ciasto można ścierać na tarce o grubych oczkach lub formować w palcach. Trzeba wziąć pod uwagę, że po uformowaniu jeszcze odrobinę powiększą swój rozmiar.
Uformowane zacierki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy od wypłynięcia około 5-8 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
Krok 11 - Zupa Gulaszowa - kuchnia Węgierska foto
12
12. Papryczkę pepperoni myjemy, kroimy w plasterki i wyciągamy nasiona. Dodajemy wg upodobania.
Krok 12 - Zupa Gulaszowa - kuchnia Węgierska foto
13
13. Gdy mięsko gotuje się już 1h30minut (jest w połowie gotowe). Dodajemy pokrojone warzywa (marchew, pietruszkę, ziemniaki, seler i por). Dolewamy także około 3 szklanki wody i dodajemy odrobinę soli inaczej ziemniaki wyciągną ją z wywaru.

14. Gdy warzywa i mięso są już prawie gotowe (łatwo sprawdzić po ziemniakach) dodajemy rozdrobnione pomidory i pokrojoną paprykę. Gotujemy na małym ogniu jeszcze przez około 10-15minut.
Krok 13 - Zupa Gulaszowa - kuchnia Węgierska foto
14
15. Do gotowej zupki dodajemy zacierki, doprawiamy do smaku przyprawami.

SMACZNEGO :)
Krok 14 - Zupa Gulaszowa - kuchnia Węgierska foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aannkaa82 26.01.2014 19:44
Świetna zupka i wspaniały przpis:) wszystko dokładnie opisane :)
Hania_1 29.12.2013 23:07
pysznie wygląda, jutro gotuję, bo dzisiaj już za późno 23:07 :-)
mysza75 04.06.2013 11:09
Poproszę taką miseczkę :-)
fotoviderek 30.05.2013 21:23
Wspaniała, ostra zupa. Lubię jak pali :)
Alex_M 19.05.2013 10:43
uwielbiam taka zupke!
Mona73 17.05.2013 07:59
patrzę, patrzę i nie mogę się napatrzeć i jeszcze się głodna zrobiłam. Lubię jak jest dużo składników :D
magdziorka6 14.05.2013 17:32
konkretna zupka
joanna30 13.05.2013 22:28
Od patrzenia na Twoją zupkę zrobiłam się głodna, a tu po 22iej.... Wygląda smakowicie :)
meg1984 13.05.2013 21:30
ta zupa jest świetna, lubię jak ma ostry smak :)
jerzy3 13.05.2013 21:07
takie treściwe zupy to ja lubię
miszelka 13.05.2013 20:54
wygląda bardzo smacznie :)
Milena87 13.05.2013 20:46
bardzo lubię taką zupę :)
Habibi 13.05.2013 20:33
Moja ulubiona jesienno-zimowa zupka :)
Monika58 13.05.2013 20:00
smacznie wygląda
iwi 13.05.2013 19:51
Wreszcie cośjakieś danie z ikrą;)
w mojej kuchni 13.05.2013 19:47
pyszna smakowo zupa i moim guście..
Cranberry 13.05.2013 19:14
za za pyszności :)
Gracer 13.05.2013 19:13
koniecznie muszę zrobić
Poison1988 13.05.2013 19:07
Oczywiście zapomniałam napisać, że z tej proporcji wychodzi dość spory gar owego dobrodziejstwa :D jeśli chcecie mieć zupkę na 1 dzień proponuję użyc połowy proporcji.
Rossie 13.05.2013 18:56
O matko. Dawaj trochę, PRZEPADAM! :)
2milutka 13.05.2013 18:32
bardzo fajna pożywna zupa:)
gosia56 13.05.2013 18:29
napewno pyszna
Agula&Stabi 13.05.2013 18:28
Bardzo dobry przepis
Poison1988 13.05.2013 18:28
natchnienia dostałam na majówce, kiedy jadłam ją na Węgrzech :) Musiałam ją zrobić po powrocie :) polecam - niepowtarzalny smak :)
Konczi 13.05.2013 18:26
piękny kolor i pewnie cudnie smakuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak