Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso wieprzowe

    500 gram
  • pieczarki

    200 gram
  • cebula biała

    2 sztuki
  • czosnek

    2 ząbki
  • papryka czerwona

    2 sztuki
  • Pomidory krojone z puszki

    1/2 puszki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • cukier

    do smaku
  • olej ryżowy

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • papryka słodka mielona

    2 łyżeczki
  • liść laurowy

    2 sztuki
  • ziele angielskie całe

    4 sztuki
  • papryka ostra mielona

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Mięso myjemy, kroimy w kostkę, smażymy na oleju ryżowym (1-2 łyżki). Gdy zbieleje, posypujemy papryką ostrą, słodką, solą. Po chwili dodajemy pokrojoną w półplasterki cebulę, umytą i pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory z puszki (lub świeże obrane ze skórki i pokrojone w większą kostkę) oraz przeciśnięty przez praskę czosnek (ząbek lub dwa). Wszystko mieszamy, zostawiamy na chwilę.
Do garnka wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia. Zawartość patelni wrzucamy do garnka z gotującą się wodą. Na tej samej patelni podsmażamy na łyżce oleju ryżowego pieczarki (umyte i pokrojone w plasterki). Gdy woda wyparuje, dodajemy cebulę pokrojoną w półplasterki. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie dodajemy do gotującej się zupy. Do garnka wrzucamy także liście laurowe i ziele angielskie. Zmniejszamy gaz, zostawiamy. Zupa powinna gotować się dość długo (ok. 3-4 godziny), by wszystkie składniki idealnie się połączyły i ugotowały. Co jakiś czas należy zaglądać, by ewentualnie dolać wody. Pod koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, papryką ostrą oraz ewentualnie zagęszczamy mąką. Podajemy z pieczywem. Z każdym kolejnym podgrzaniem zupa smakuje lepiej :) Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat