Zupa gulaszowa

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Bardzo smaczna, sycąca i rozgrzewająca zupka. Doskonałe danie jednogarnkowe na co dzień, ale także i od święta.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Zupa gulaszowa:

  • mięso wieprzowe

    60 dag
  • pieczarki

    40 dag
  • masło

    1 łyżka
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    4 ząbki
  • żółta papryka

    1 sztuka
  • zielona papryka

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • ziemniaki

    3 sztuki
  • marchewki

    2 sztuki
  • pietruszka

    1 sztuka
  • seler

    1 kawałek
  • woda

    3 szklanki
  • przecier pomidorowy

    3 łyżki
  • pomidory

    1 puszka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • chili Prymat

    1 szczypta
  • olej do smażenia

    4 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zupa gulaszowa

Krok 1 - Zupa gulaszowa foto
Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy razem z papryką słodką i chili.
Krok 2 - Zupa gulaszowa foto
Pieczarki kroimy w plasterki, podsmażamy na masełku z cebulą, na koniec dajemy czosnek i doprawiamy pieprzem i solą.
Krok 3 - Zupa gulaszowa foto
Ziemniaki, marchewki, pietruszkę i seler kroimy w kostkę.
Krok 4 - Zupa gulaszowa foto
Paprykę czerwoną, zieloną i żółtą kroimy w kostkę.
Krok 5 - Zupa gulaszowa foto
Do garnka dajemy podsmażone mięso, zalewamy wodą albo bulionem tak aby je przykryło i dusimy około godzinę.

Następnie dodajemy ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler, przecier pomidorowy i gotujemy aż warzywa zmiękną.

Pod koniec gotowania dodajemy podsmażone pieczarki z cebulą i czosnkiem oraz kolorowe papryki i gotujemy jeszcze około 15 minut.

Na sam koniec dajemy pomidory z puszki i zagotowujemy, doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

Zupę podajemy z dowolnym pieczywem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 05.12.2018 20:04
W okresie jesienno-zimowym często gulaszową gotuję.
Mniam 30.11.2018 09:42
Dzisiaj taką zupę z chęcią zjadłabym na obiad - sycąca i rozgrzewająca :)
bietka 30.11.2018 10:36
Oj tak dzisiaj by się przydała na obiadek , aby się rozgrzać :)
Bożena Matuszczyk 30.11.2018 08:23
Pyszna ,smakowita zupa gulaszowa;)
bietka 30.11.2018 08:47
Dziękuję bardzo Bożenko :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat