Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa grzybowa z pulpetami

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

grzyby suszone 1 garść duża
marchew 1 szt
natka pietruszki 1/2 pęczka
por 1/3 szt
śmietana ok 2 łyżki można więcej
sól i pieprz
masa
mięso mielone ok 40 dag
cebula 1/2 szt
jajko 1 szt mała
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka kopiasta
sól i pieprz
grzanki
czosnek 2 ząbki
chleb kilka kromek
masło
Dodatki:
Bułka tarta klasyczna Prymat
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa grzybowa z pulpetami

Grzyby suszone zalewamy gorącą wodą na ok 10 minut, płuczemy i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą i stawiamy do gotowania. Dodajemy obraną i pokrojona marchew, opłukaną natkę pietruszki i por. Trochę solimy.
Do mięsa dodajemy drobno pokrojona cebulę i bułkę tartą. Wbijamy jajko i doprawiamy do smaku. Z masy formujemy pulpeciki i obtaczamy w bułce tartej. Obsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy do zupy i gotujemy na małym ogniu 5-8 min (można dłużej smażyć i już nie gotować).
Dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku. Zupę można zagęścić.
Kromki chleba kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy pokrojony czosnek. Wrzucany kostki chleba i mieszamy by obtoczyć w maśle.
Obsmażamy na rumiano i dodajemy do zupy na talerzu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SzczyptaChili 17.11.2017 08:53
Dokładnie każda grzybowa jest pyszna :)
katarzynka455 16.11.2017 16:25
Martynko smaczna jak każda grzybowa:)dziękuję...
SzczyptaChili 16.11.2017 13:56
Grzybowa z pulpetami ? Takiej jeszcze nie jadłam a zapowiada się pysznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak