Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zupa grzybowa z prawdziwków

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

prawdziwki 1 kg
ziemniaki 4 szt
jaja 2 szt
ocet winny 1 łyżka
śmietana 125 ml
mąka 1 łyżka
ziele angielskie
sól
Kucharek przyprawa uniwersalna
koperek

Przepis i sposób przygotowania na: zupa grzybowa z prawdziwków

Grzyby oczyścić i moczyć przez kilka godzin w wodzie, odcedzić, wywar zachować, prawdziwki posiekać. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Koperek drobno posiekać. Kminek, ziele angielskie i liście laurowe wrzucamy do 2 litrów wrzącej wody, wlewamy wywar z grzybów, dodajemy ziemniaki i prawdziwki, gotujemy 10 minut. Do połowy śmietany wsypujemy mąkę, mieszamy i hartujemy, wlewamy do zupy. Jajka mieszamy z resztą śmietany i wlewamy cienkim strumieniem do gotującej się zupy, wlewamy ocet, przyprawiamy solą, pieprzem i kucharkiem. Do talerza zupy dodajemy posiekany koperek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Roman5 06.12.2010 19:45
uwielbiam
rosik93 27.10.2010 23:07
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak