Zupa grzybowa z pęczakiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • grzyby suszone

    100 g
  • rosół

    2 l
  • masło

    1 łyżka
  • kasza pęczak

    1 szklanka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 szt
  • ziele angielskie

    3 szt
  • sól do smaku

  • mąka pszenna

    1 łyżeczka
  • śmietana

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zupa grzybowa z pęczakiem foto
Grzyby dobrze wypłukać, zalać 2 szklankami wody i odstawic na kilka godzin. Nastepnie dodac listek laurowy i ziele angielskie. Gotowac około godzinę.
Krok 2 - Zupa grzybowa z pęczakiem foto
kaszę ugotowaćna sypko i wstawic do nagrzanego piekarnika na około 15 minut, aby sie zapiekła.
Krok 3 - Zupa grzybowa z pęczakiem foto
Śmietane wymieszać z mąką. Do wywaru z grzybami wlać rosół i śmietanę z mąką. Dodac grzyby i zagotowac.
Krok 4 - Zupa grzybowa z pęczakiem foto
Przyprawić solą i pieprzem. Wsypać kaszę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kejti 28.09.2014 21:41
Pyszna zupka :-)
RenataZ-et 24.09.2014 21:41
świetna zupa
Zdzisław 24.09.2014 20:37
dla mnie to pyszna zupa na obiad
Konczi 24.09.2014 20:04
Wyśle że smacznie to mało powiedziane :D
Seba 24.09.2014 18:07
Lubię taką zupkę

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat