Przepis i sposób przygotowania na: Zupa grzybowa z makaronem i świeżymi grzybami
Zupa grzybowa jest pierwszą potrawą wigilijną w wielu polskich domach. Można przygotować ją z grzybów suszonych, świeżych, a nawet mrożonych. Jeśli zdecydujesz, że chcesz zrobić ją z suszonymi grzybami, to warto wybrać takie, które mimo suszenia zachowują swój intensywny smak, np, borowiki lub podgrzybki.
Wykonanie
Suszone grzyby zalej wodą, najlepiej zostawić na całą noc. Po tym czasie odcedź i pokrój w paski.
Marchew i pietruszkę pokrój w kostkę.
Cebulę obierz, drobno posiekaj i zeszklij na maśle wymieszanym z olejem. Dodaj marchew i pietruszkę, chwilę smaż. Następnie dodaj grzyby, por, seler, ziele angielskie, liście laurowe i pieprz. Zalej bulionem warzywnym. Gotuj całość pod przykryciem na małym ogniu około jedną godzinę. Dopraw solą, pieprzem i wlej zahartowaną śmietanę. Chwilkę gotuj na małym ogniu, dodaj natkę pietruszki i całość dokładnie wymieszaj.
Zupę grzybową podawaj z makaronem (u mnie gwiazdki, choinki).