Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa grzybowa z lanymi kluskami

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

bulion 1 L
grzyby leśne 250 G
cebula 1 Szt
smietana 18% 100 Ml
masło 1 Łyżka
sól i pieprz
natka pietruszki

Lane kluski

woda 100 Ml
jajko 1 Szt
mąka 4 i 1/2 Łyżki

Porada

Opcjonalnie można dodać kostkę grzybowa. A śmietana najlepiej w płynie taka w kartoniku.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa grzybowa z lanymi kluskami

Grzyby dokładnie myjemy z piasku liści i innych zanieczyszczeń. Na ręczniku papierowym osuszam grzybki i kroimy w plastry.
W garnku rozgrzać 1 łyżkę masła wrzucić pokrojoną cebulę zeszklić a następnie dodać grzyby i smażyć do momentu aż puszczą soki.
Tak przygotowane grzyby zalewamy zimnym bulionem.
Wszystko gotujemy razem około 20 minut pod przykryciem.
Do miseczki wlewamy wodę i wbijamy jajko.
Mieszamy dokładnie trzepaczką lub widelcem i dodajemy po 1 łyżce mąki mieszając. Ciasto powinno być dosyć gęste ale lejące i bez grudek. Do gotującej się zupy wlewamy bezpośrednio łyżka lub widelcem kluseczki ( zupa cały czas musi się gotować).
Co jakiś czas mieszamy.
Jeśli jest potrzeba doprawiamy.
Zupę przelewamy na talerz dodajemy śmietanę i pietruszkę.
SMACZNEGO

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak