Zupa grzybowa z delikatną nutą rozmarynu

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • grzyby suszone

    7 sztuk
  • ziemniak

    3 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • rosół warzywny

    1 l
  • Rozmaryn suszony Prymat

    do smaku
  • masło

    1 łyżka
  • śmietana 18 proc

    do smaku
  • sól

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby moczymy przez całą noc. Następnego dnia opłukujemy, ewentualnie kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na łyżce masła. Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażamy przez chwilę. Zawartość patelni umieszczamy w średniej wielkości garnku, zalewamy bulionem z samych warzyw, dodajemy rozmaryn (całą gałązkę lub suszony, ale w małej ilości, by rozmaryn nie był dominujący). Gotujemy na małym ogniu przez ok. 1,5 godziny. Pod koniec gotowania wrzucamy ziemniaki (obrane i pokrojone w kostkę). Gdy ziemniaki będą miękkie, zawartość garnka blendujemy na gładki krem (można wyjąć gałązkę rozmarynu przed miksowaniem; jeśli dodaliśmy suszony - blendujemy razem z nim). Zupę przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie wyłączamy i zabielamy śmietaną (2-3 łyżki). Podajemy z makaronem, grzankami lub groszkiem ptysiowym. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
halina17 04.01.2013 12:34
Smaczna zupa, bardzo lubię grzybową.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat