Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa grzybowa z delikatną nutą rozmarynu

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

grzyby suszone 7 sztuk
ziemniak 3 sztuki
cebula 1 sztuka
rosół warzywny 1 l
Rozmaryn suszony Prymat do smaku
masło 1 łyżka
śmietana 18 proc do smaku
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa grzybowa z delikatną nutą rozmarynu

Grzyby moczymy przez całą noc. Następnego dnia opłukujemy, ewentualnie kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na łyżce masła. Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażamy przez chwilę. Zawartość patelni umieszczamy w średniej wielkości garnku, zalewamy bulionem z samych warzyw, dodajemy rozmaryn (całą gałązkę lub suszony, ale w małej ilości, by rozmaryn nie był dominujący). Gotujemy na małym ogniu przez ok. 1,5 godziny. Pod koniec gotowania wrzucamy ziemniaki (obrane i pokrojone w kostkę). Gdy ziemniaki będą miękkie, zawartość garnka blendujemy na gładki krem (można wyjąć gałązkę rozmarynu przed miksowaniem; jeśli dodaliśmy suszony - blendujemy razem z nim). Zupę przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie wyłączamy i zabielamy śmietaną (2-3 łyżki). Podajemy z makaronem, grzankami lub groszkiem ptysiowym. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 04.01.2013 12:34
Smaczna zupa, bardzo lubię grzybową.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak