Zupa grzybowa wigilijna.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula biała

  • masło

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

składniki:
* 5 garści prawdziwków suszonych
* 12,5 dag masła prawdziwego
* 1 duża cebula
* 1 czubata łyżka przyprawy uniwersalnej

* 1 listek laurowy
* 2 łyżki mąki pszennej (płaskie)
* natka pietruszki
* sól, pieprz

Grzyby namoczyć w 3 litrach wody. Ugotować w tej samej wodzie do miękkości z przyprawą uniwersalną i listkiem laurowym ok. 30 minut, przecedzając wcześniej, by usunąć ew. zanieczyszczenie z grzybów.
Cebulę pokroić w plastry, zeszklić na rozpuszczonym maśle, zasypać mąką i dobrze rozmieszać. Wlać trochę wywaru z grzybów, zagotować i całość wlać do prawdziwków. Mieszając co jakiś czas chwilę pogotować. Doprawić solą i pieprzem.
Podawać z grubym makaronem i posypaną natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
babi17 11.04.2013 15:32
pyszna zupka
beatkaa153 08.05.2012 11:20
smaczna zupka
barbara11561 27.02.2012 10:02
pyszna ,też taka robię:)
Pacia 19.01.2012 14:37
super- zawsze na wigilię robiliśmy barszcz, ale w tym roku była grzybowa-zasmakowała mi bardzo
IKrakowianka 21.11.2011 00:24
pyszna
eli_555 09.03.2011 22:25
pycha
polly66 03.01.2011 07:20
grzybowa być musi a z łazankami to już całkiem:) tylko ja zawsze stawiam na delikatny krem
misia53 01.01.2011 22:34
Jak dożyję do następnego roku to zrobię grzybową na wigilię , bo zawsze tylko robię barszczyk czerwony.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat