Zupa grzybowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso z kością

  • włoszczyzna

  • grzyby suszone

    3-4 dag
  • sól

  • pieprz

  • pietruszka zielona

    1 łyżka posiekanej
  • śmietana

    pół szklanki
  • mąka

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby namoczyćw zimnej wodzie, odstawić na 2 godz. Ugotować wywar z z kości z dodatkiem soli. Gdy mięso jest już trochę miękkie dodaćwłoszczyznę, gotować do miękkości. W oddzielnym garnku wstawić namoczone grzyby (1-2 szklankami wody), dodać 1 cebulę pokrojoną z grubsza, gotować pod przykryciem. Gdy wywar z kości i warzyw będzie już gotowy, przecedzamy go przez sito, dodajemy równieżprzecedzony wywar z grzybów, łączymy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli lubimy, to zagęszczamy śmietaną wymieszaną z mąką. Podajemy z drobnym makaronem, kluseczkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat