Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa grzybowa

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

grzyby suszone 40 g
marchew 2 sztuki
por 1 sztuka
olej 1 łyżka
czosnek 1 ząbek
tymianek 1 łyżeczka
woda 1,5 l
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
sos sojowy 2 łyżki
mąka 1 łyżka
śmietana 18 proc 2 łyżki
makaron łazanki 1 szklanka
natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa grzybowa

Grzyby namoczyć w 1,5 l wody przez minimum 3 godziny.

Marchew obrać pokroić w kosteczkę, por pokroić w pół krążki.

W garnku rozgrzać olej, dodać marchew i por, podsmażyć 5 minut, następnie dodać wyciśnięty czosnek, tymianek. Całość zalać woda z namoczonych grzybów wraz z grzybami, przyprawić solą, pieprzem i gotować ok 25 minut.

Po tym czasie dodać makaron, gotować do miękkości makaronu.

Na koniec wymieszać w garnuszku dokładnie mąkę ze śmietanką, dodać kilka łyżek gorącej zupy i wlać do zupy (mieszanka nie może mieć grudek mąki , w przeciwnym wypadku pozostaną w zupie). Zupa po chwili powinna się lekko zagęścić.

Gotową zupę przed podaniem posypać posiekaną pietruszką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 26.11.2016 16:24
bardzo apetyczna
Wacław 23.09.2015 09:40
tez lubię grzybową
halina17 22.09.2015 21:30
Lubię zupę grzybową.
Babeczka35 22.09.2015 20:26
Pyszna zupka:)
olkaaa 22.09.2015 19:27
Lubię taką.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak