Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

W sezonie na grzyby nie może być lepszej zupy. Pachnąca lasem z dużą ilością grzybów leśnych z dodatkiem zielonej pietruszki. Poza sezonem można ją ugotować z grzybów mrożonych,
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na zupę

  • grzyby leśne

    400 g
  • grzyby suszone

    2 sztuki
  • marchewki

    2 sztuki
  • pietruszka

    1 sztuka
  • por

    0.5 sztuki
  • seler

    0.25 sztuki
  • masło

    2 łyżki
  • sól

    3 szczypty
  • pieprz

    1 szczypta
  • listek bobkowy

    1 sztuka
  • ziele angielskie

    2 sztuki
  • makaron kokardki

    300 g
  • natka pietruszki

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Warzywa obrać i umyć, marchew pokroić w plasterki. Zalać 2 litrami wody, dodać przyprawy, wkruszyć suszone grzyby i ugotować wywar, w razie potrzeby uzupełniać płyn. Grzyby dokładnie oczyścić i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle, a następnie dodać grzyby i smażyć, aż cała woda z grzybów odparuje. Z wywaru usunąć wszystkie warzywa oprócz marchewki, następnie dodać do niego grzyby i gotować jeszcze ok. 20 minut. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Zupę podawać z makaronem, posypaną pietruszką i z kleksem śmietany. Smacznego!

Joanna Kryla
Jeżeli chcemy wywar możemy ugotować na skrzydełkach, jednak na Wigilię zupa musi być bez mięsa.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat