Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa grzybowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
W sezonie na grzyby nie może być lepszej zupy. Pachnąca lasem z dużą ilością grzybów leśnych z dodatkiem zielonej pietruszki. Poza sezonem można ją ugotować z grzybów mrożonych,

Składniki:

Na zupę

grzyby leśne 400 g
grzyby suszone 2 sztuki
marchewki 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
por 0.5 sztuki
seler 0.25 sztuki
masło 2 łyżki
sól 3 szczypty
pieprz 1 szczypta
listek bobkowy 1 sztuka
ziele angielskie 2 sztuki
makaron kokardki 300 g
natka pietruszki 2 łyżki

Porada

Jeżeli chcemy wywar możemy ugotować na skrzydełkach, jednak na Wigilię zupa musi być bez mięsa.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa grzybowa

Warzywa obrać i umyć, marchew pokroić w plasterki. Zalać 2 litrami wody, dodać przyprawy, wkruszyć suszone grzyby i ugotować wywar, w razie potrzeby uzupełniać płyn. Grzyby dokładnie oczyścić i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle, a następnie dodać grzyby i smażyć, aż cała woda z grzybów odparuje. Z wywaru usunąć wszystkie warzywa oprócz marchewki, następnie dodać do niego grzyby i gotować jeszcze ok. 20 minut. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Zupę podawać z makaronem, posypaną pietruszką i z kleksem śmietany. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak